IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България нарушава правата на човека в различни области, сочи американски доклад

В документа се отбелязва, че състоянието на съдебната система е нестабилно

12:19 | 28.02.14 г. 2
<p>
	Докладът критикува и лошите условия в бежанските лагери в страната.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Докладът критикува и лошите условия в бежанските лагери в страната. Снимка: архив Ройтерс

България нарушава правата на човека в най-различни области, сочи годишният доклад на Държавния департамент на САЩ.

Документът разкрива, че правата на малцинствата и ситуацията в съдебната система са нестабилни. В него се посочва още, че медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск все още е проблем. От своя страна, корупцията продължава да спъва работоспособността на правителството и преди всичко подкопава общественото доверие и това на бизнеса към правителствените институции.

Американските наблюдатели са направили оценка на парламентарните избори през май и са посочили, че те отговарят на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране. Въпреки това в доклада се посочва, че е имало редица сигнали за купуване на гласове и липса на прозрачност.

Текстът гласи, че се поддържа ефективен контрол от страна на властите над силите за сигурност. Последните обаче са извършили нарушения срещу правата на човека. Американските анализатори визират прекомерната употреба на сила, произволните арести, тормозът и сплашването, но не пропускат и незаконното подслушване.

От Държавния департамент на САЩ коментират също пренаселеността на затворите и центровете за задържане, както и суровите условия в тях.

Забелязват се дълги забавяния в работата на съдебната система, религиозна дискриминация, лоши условия в бежанските центрове, насилие и дискриминация срещу жени, насилие срещу деца, засилващ се антисемитизъм, трафик за хора и дискриминация срещу хора с увреждания, срещу хора с различна сексуална ориентация, срещу ромското и турското етническо малцинство, се посочва в доклада.

Подробни данни от доклада вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
а някой ще критикува ли Оланд, когато потуши мирните протести протв еднополовите"бракове" с прекомерна сила основно срещу жени и деца???ами какво да кажем когато американския сателит Саудитска Арабия навлезна в другия американски сателит - Катар ,да потушава протестите там като премаза хората с танкове?ЛИЦЕМЕРИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
При цялото ми уважение(истинско) към американците си задавам въпроса - не са ли малко лицемерни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още