IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на Mt Gox повдига нови въпросителни за бъдещето на биткойна

Най-голямото предимство за феновете на виртуалната валута - липсата на правителствен контрол – сега може да се окаже неин недостатък

14:10 | 01.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Биткойнът се нуждае от някакъв вид регулация, която да защитава потребителите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Биткойнът се нуждае от някакъв вид регулация, която да защитава потребителите. Снимка: Ройтерс

Заради колапса на японската платформа за търговия с биткойни Mt Gox, която официално подаде молба за защита от фалит, бъдещето на виртуалната валута отново бе поставено на карта. Mt Gox стана жертва на пробив в сигурността или на измама - или комбинация от двете, пише Yahoo Finanсe.

Каквато и да е причината, биткойни на стойност близо 500 млн. долара изчезнаха във виртуалното пространство, оставяйки минимална (или почти никаква) вероятност клиентите на Mt Gox да могат да възстановят загубите си. И това само защото по своята същност биткойнът не попада под ничий правителствен контрол или под всякакъв вид регулации.

„Биткойнът е иновация в разплащанията, която се случва напълно извън банковата индустрия. Федералният резерв просто няма властта да бъде надзор или да регулира биткойна по какъвто и да е начин“, заяви от своя страна председателят на Фед Джанет Йелън.

Други регулаторни органи не само в САЩ, но и по света, направиха подобни заключения, причинявайки временни, но сериозни, колебания в цената на биткойна.

Най-голямото предимство за феновете на крипто-валутата - липсата на правителствен контрол – сега може да се окаже неин недостатък. Потребителите, които са проявили любопитство към биткойна преди случилото се тази седмица, сега ще бъдат много предпазливи, когато сключват на нови сделки или извършват трансакции с виртуалната валута.

Ако дадена банка в САЩ фалира, депозитите до 250 хил. долара са гарантирани от американското правителство посредством Федералната корпорация за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC). Ако инвестиционен посредник от ранга на MF Global фалира, клиентите могат да се обръщат към Корпорацията за защита на инвеститорите в ценни книжа (Securities Investor Protection Corp., или SIPC). SIPC се финансира от нейните членове и има за цел да обезпечи всяка клиентска сметка с до 500 хил. долара в нея.

Близо 500 млн. долара изчезнаха след срива на Mt Gox. Бившите вече клиенти на платформата на практика нямат избор. Без регулаторен орган и без подкрепата на нито една правозащитна агенция надеждите им да получат парите си обратно едва ли ще се превърнат в реалност.

Към този момент е ясно, че биткойнът се нуждае от някакъв вид регулация, която да защитава потребителите. Ако ли не, той ще продължи да привлича престъпници и измамници.

Добрата новина за биткойна е, че след падението на Mt Gox цената му се стабилизира. След като по-рано тази седмица цената се срина под 430 долара, по данни на CoinDesk виртуалната валута се търгува за около 546 долара.

Цената все още е далеч от върха от 1 200 долара, достигнат през ноември миналата година. Възстановяването през тази седмица предполага, че цената на крипто-валутата ще преживее бедствието Mt Gox.

Графика: Цена на биткойна към 14 часа българско време, Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Кои са преимуществата на БТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Логично предположение. Като не могат да го регулират и контролират. Те никак не обичат нещо да е извън техния контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Всичко е манипулация! Атаката сто на сто е платена от някои банкови или финансови кръгове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 10 години
Ей, аман...! Регулация, та регулация.Може ли авторът на статията да ми отговори с какво ще помогне регулацията, ако имам злато за 1 милион в трезора и трима души с качулки разбият трезора и заминат в неизвестна посока с моето злато?Всяка стока и услуга има своите предимства и недостатъци спрямо всяка друга стока и услуга. Спрямо валутите и златото, биткойн има редица преимущества. Недостатъците са същите - възможност за кражба, измама, загуба на стойност. Доколкото никой регулатор не е измислил абсолютната защита против кражба, измама или загуба на стойност на злато или валута, откъде накъде тази увереност, че регулациите ще донесат защита на биткойна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още