IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли шистовата революция да се противопостави на руските амбиции?

Производството на петрол от битуминозни шисти е "главата и раменете на САЩ" над останалата част от света, смята експерт

14:14 | 04.03.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли шистовата революция да се противопостави на руските амбиции?

След като геополитическата несигурност в Украйна повиши цените на суровините в последните дни, може би дойде момента американският шистов петрол да завземе по-значителни позиции на енергийната карта.

Цените на търгувания в Европа сорт брент и на американския суров петрол WTI се повишиха с по над 2 долара за барел в понеделник след безкръвната руска инвазия в Крим. Решението на Кремъл предизвикаха тревога сред инвеститорите поради възможни прекъсвания на доставките за световните енергийни пазари.

Междувременно британският газ с доставка през април поскъпна с близо 10 на сто в понеделник, което бе най-големият еднодневен ръст на цената от септември 2011 г.

Според експерта в Intelligent Investor Гурав Соди нестабилността около Украйна ще подобри перспективите пред нарастващата енергийна независимост на САЩ.

"Това ще бъде тест за новaта американска шистова сила, шанс да се докаже, че доставките могат да отговорят на по-високите цени. Ако те ще бъдат новите саудитци, сега е моментът да го докажат", отбеляза анализаторът пред CNBC.

Шистовият петрол е в основата на добива на петрол и газ чрез хидравличен фракинг. Силните производствени сигнали от САЩ подхраниха надеждите, че страната може да добие някой ден пълна енергийна независимост. Според местната Администрация за енергийна администрация производството на континента ще се покачи до средно 9,2 млн. барела на ден през 2015 г.

"Причината, поради която ние виждаме огромни движения в цените, е защото производителите не могат бързо да реагират на пазарните промени. Случаят обаче не е такъв при шистовите горива. Ако производителите в САЩ могат да реагират по-бързо на по-високите цени при външните доставки, това ще бъде едно положително развитие за глобалните енергийни пазари в световен мащаб", допълни Соди.

Същевременно икономистът в Fat Prophets Дейвид Ленъкс също посочи, че тревогата около ситуацията в Източна Европа подчертава геополитическата стабилност на САЩ.

"Тяхната инвестиция в производството на петрол от битуминозни шисти е главата и раменете им над останалата част от света. Тази ситуация дава на САЩ възможност да покажат потенциала си", добави той.

По думите на петролния експерт от Argus Алехандро Барбахоса вниманието вече е насочено към шистовия петрол и газ в САЩ, които понижават цялостно цените на енергийните пазари.

"Без шистовите горива цената на брента ще нарасне до 120 долара за барел, докато американският суров петрол ще бъде в размер на 115 долара за барел", каза той.

Барбахоса обаче не смята, че производителите на шистов петрол и газ в САЩ ще бъдат в състояние да повиши производството си, отговаряйки незабавно на всякакви външни заплахи.

"САЩ вече произвеждат толкова, колкото могат – по 8 млн. барела на ден. Ако Русия реши да се откаже от доставките, могат ли САЩ да компенсират това? Не. Дългосрочно те биха могли да увеличат износа си на гориво, но те ​​не биха били в състояние да направят краткосрочни ходове", добави експертът.

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Личното ми мнение е че една страна трябва да развива енергетиката си основно на базата на местни суровини - пък били те пилети , въглища, веи и т,.н. Само тогава тя може да бъде свободна и независима . п.п.Естествено е възможен и щатския вариант - 10 самолетоносача и контролираш всички значими производителя :) както и Японския и Френския - създаваш собствена ядрена технология :) п.п.п. Ако някой ще тръгва да ме опровергава нека първо погледне търговското ни салдо с русия и да пише тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
*head and shoulders above someone or somethingFig. clearly superior to someone or something. (Often with stand, as in the example.) This wine is head and shoulders above that one. John stands head and shoulders above Bob.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Шистовия нефт и газ са много скъпи. Добива от тези находища пада до 0 за 2 до 3 г. Това налага постоянно търсене и разработване на нови находища, които да заместят настоящите - много капиталоемко. Фракинга или Фракинщайн представлява напомпване на големи количества вода и химикали в земните недра. Това първо необратимо замърсява подпочвените води и второ в сухи райони вдига цените на водата за напояване, което пък вдига цените на селскостопанската продукция. Трето, все още недоказано, но се забелязва рязко повишение на сеизмичната активност в райони с Фракингщайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Не знам за газта... чувал съм за хора в Германия, които минават от газ на дърва, защото на газ им излизало много скъпо. Колко е вярно не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
Sitting_Bull
преди 10 години
Една моя позната не се къпят по седмица, защото добиват шистов газ при тях в САЩ, като изтече химя в почвата. Ама това е от пропаганда, не че се раболяват, а за пиене на вода абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Тънкия момент при пелетите е, че е изгодно САМО с по-скъпите котли с повишено КПД, които оползотворяват по-голяма част от топлина, която излиза през комина на останалите.Имам познати бизнесмени с пелетни котли. Евтините модели са ГОЛЯМА минавка.Най-изгодно е доверен способен инженер да ти направи проект за парно с ефективно немско газово котле точно според твоите нужди. Развитите страни много отдавна са открили "топлата вода" и мнозинството домакинства са им на газ. Тукашните вносители и продавачи обаче май са свързани с газаджиите защото масово подвеждат хората да вземат котли с по-голяма калоричност отколкото им е необходима. Да не говорим че пречат на вноса на други модели котлета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Никой не е забранил на европейските компании да участват в добива на шистов газ, но вероятно съвсем съзнателно не кандидатсват за концесии, защотото са на ясно с това което могат!От българска гледна точка каква е разликата Шел или Шврон ще добива шистов газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
е към момента има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Стига да има достатъчно материал за производството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 10 години
За България пилетите стават все по-привлекателни и в момента реално са по изгодни за битово отопление в сравнение с природния газ . Така че алтернативи винаги има - стига да ги търсиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още