IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крисчън Келър: В икономически смисъл Русия просто се прецака сама

Barclays очаква растежът на руската икономика да се забави чувствително под 1,5% през 2014

15:30 | 09.03.14 г. 45
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

„Русия се приема за обсадена крепост. Западът - за прогнил и слаб и все пак толкова могъщ, че може да бъде обвиняван за всичко. Русия има неизмерим потенциал, но той не може да бъде реализиран заради липсата на самочувствие“, пише Дейвид Брукс в коментар за Ню Йорк Таймс, хвърляйки светлина върху руския имперски мироглед от епохата на Петър Велики до философа националист Иван Илин през 20-ти век.

„За западните политици това означава, че може би си нямаме работа с 'нормален' режим, който може да бъде манипулиран чрез икономическия и дипломатически еквивалент на пръчката и моркова. Заплахите, че ще изхвърлим Русия от Г-8 или че ще замразим активите им може би са безполезни, тъй като руският режим обитава съвсем различно измерение“, предупреждава Брукс.

Междувременно Крисчън Келър, който е директор за развиващите се пазари на Barclays, коментира пред Bloomberg, че руската икономика е започнала да се забавя дори преди събитията в Украйна, като данните са били особено разочароващи, що се отнася до инвестициите и инвестиционния климат.

„Инвестициите са болно място за Русия. Частни инвестиции просто няма, всъщност наблюдаваме задълбочаващ се отлив на капитали от няколко години. Очакваме растежът да се забави още повече. Централната им банка все още вярва, че той ще е в границите 1,5% - 2%, но според нас ще е доста по-нисък. При това, преди няколко месеца все още се надявахме, че Русия може да постигне растеж от 2,5% през тази година. Сега обаче, що се отнася до икономиката, Русия просто се прецака сама“, коментира Келър.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
мани ти-тоя опит още ни яде главата, още сърбаме последици. И няма нищо общо с това, което Китай правят-за наша жалост. Да не коментираме, че Тошето е виновният, че не си е подготвил да си подготви достоен заместник. Относно временните победи-Виетнам е също русло на комунизма(и също като Китай е голяма индустриална държава-примерно завода на датската иначе фирма Еко е там)-казва се Социалистическа Република Виетнам. Корея я прескачам. Куба е комунистическа и страда не от комунизма толкова, колкото от ембаргото и остана Афганистан, дето ще те оставя ти да я прецениш каква е. А Германия-ако и да не ти харесва е по-лява от колкото България при Тошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Китай не е удачния пример . Между другото любимата ти партия се опита да приложи китайския модел в бг в периода 1992-1997 и катастрофира много шумно . А за победите - в момента никоя от изброените страни не е социалистическа (корея не я давай за пример ) така , че нещо са били временни победите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
прав си за С300...мислех, че сме го махнали, ама в мен е грешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Не-не мисля, че ще го подкрепят, но това е проблем на Путин. Има и друго-не мисля, че ще подкрепят и Запада-щото после ще трябва да му слугуват. А Путин му трябва просто да му е подсигурен гърба.А през 70 така му го набиха на СССР, че им се наложи да ловят врабчетата, че им изяждали продукцията:) И една халтурна революция ум да ти найде си направиха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Да, така е(макар, че БВП не е обективен показател, когато сравняваш различни по структура икономики). Но само за справка-геополитически победи на СССР над НАТО през студената война-Корея, Виетнам, Куба, Берлинска криза; загуби-Афганистан. Ти си направи сметката кое как. И накрая рухна, само защото лидерите на самият блок поискаха да рухне. Виж тоя ужасен Китай например, все още комунисти къде поеха. Дали там им липсва тоалетна хартия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
п.п.Китай го боли фара за Русия ако не си забелязал . Още през 70-те се осетиха от къде духа вятъра и им го набиха на руснаците . Или си мислиш че ще подкрепят Путин при положения че 90 % от пазара им е в същият тоя прогнил запад ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Календаре , C300 си е все още на въоръжение в БА . През студената война не ЕС (запада) каталяса ако си спомняш ?Последно военният бюджет на СССР надмина 20 % от БВП и пак не можа да достигне технологично прогнилия запад През същата тая студена война Запада си се беше изолирал от СССР и това беше КАТАСТРОФА за страните от източния блок .Или вече си забравил липсата на тоалетна хартия в магазините (риторично) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Обясних за системната манипулация чрез "авторитета" /системни излъчватели/, а сега ще обясня за манипулацията чрез "тези-те" им:Всяка теза се гради на определен брой аксиомни допускания.Винаги ТЕЗИ-те на системните излъчватели, почиват на определен брой грешни аксиомни допускания (може и всичките да са грешни), което ги прави грешни и ТЕЗИ-те.Например: ако дадена ТЕЗА е изграедена от 10 аксиомни допускания и само 1 е грешно, то цялата ТЕЗА е грешна също!=> няма как от ТЕЗИ-те на системните излъчватели да си избереш ТЕЗА(И), чрез която да не те манипуларат, посредством грешни аксиомни допускания, както и, определени Верни аксиомни допускания, никога не се ползват за изграждане на ТЕЗИ от системните излъчватели!или както съм казвал винаги -> манипулират те чрез грешни/непълни аксиомни допускания за анализ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/tusk-germanskata-zavisimost-ot-ruskiia-gaz-ogranichava-silata-na-es,168391/кой без кого не може???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
по-голяма част от тях... Хайде не по-голяма, но сама нито една от тях(включвам и Китай и САЩ) не могат да се справят. Дори да оставим на страна ядреното оръжие. За аргументи-инвазията на Китай в СССР. И представи си война, която ще се води и на територията на САЩ(например Аляска), дали ще им издържат д-тата на тия от уол стрийт.Освен това-чисто исторически руснаците са били готови да плащат голяма цена(при отва-с нетърпение), за да излязат победители във войните си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още