IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нели Крус: Технологиите са твърде важни, за да останат "мъжка" работа

Доклад на ЕК показа, че само 9 от 1000 жени с висше образование са избрали професия в сферата на информационните и комуникационни технологии

16:00 | 08.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нели Крус, Снимка:<em> ЕК</em></p>

Нели Крус, Снимка: ЕК

„Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени само на мъжете!“, възкликна комисарят по въпросите на технологиите Нели Крус в своя профил в Twitter по повод доклад на Европейската комисия за ролята на жените в развитието на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Данните в него са действително разочароващи – едва 9% от разработчиците на приложения в Европа са жени. Жените мениджъри в този сектор са 19%, докато средно за сектора на услугите процентът е 45.

Предприемачите жени в сектора на ИКТ също са 19%, спрямо 54% в сектора на услугите като цяло.

От ЕК посочват, че е нужна спешна реформа, защото проучванията показват и спад на представителките на нежния пол, които решават да учат технологии. Само 29 от 1000 жени, които завършват висше образование, се насочват към сферата на технологиите. От тях само четири започват директно работа в сектора. За сравнение от 1000 мъже с висше образование, 95-ма са с диплома в сферата на ИКТ.

Данните от доклада показват, че привличането на жените в ИКТ-сектора е абсолютно необходимо от икономическа гледна точка. Оценките са, че ако жените заемат толкова работни места, колкото и мъжете в тази сфера, брутният вътрешен продукт на общността ще се повиши с 9 млрд. евро. Това е особено важно за устойчивото развитие на европейската икономика, посочва още докладът.

Равенство между половете и липсата на всякаква дискриминация, не само по полов, но и по възрастов, расов и други признаци, е отдавнашна битка на Европейската комисия. Данните обаче са категорични, че усилията все още не дават нужните резултати. Скорошни проучвания например показаха, че след всички програми на европейките чиновници жените все още получават с  над 16% по-малко от мъжете за една и съща дейност. Секторът ИКТ не прави изключение. 

Данните от доклада са, че в Източна Европа (в проучването участва и България, но информацията е обобщена) мъжете получават средно по 622 евро на месец, а жените 0 547 евро. 

От ЕК водят и трудната битка за премахване на стереотипите за ролята на мъжете и жените в обществото.
Специално за сектора на ИКТ са предвидени нови мерки и програми, като целта им е да подобрят имиджа на професията – както сред обществото, така и сред самите представителки на нежния пол.

Предвидено е още и директна работа с индустрията, така че да бъде осигурен честен достъп до работните места и равни кариерни възможности за мъжете и жените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 10 години
Много умно гледа на снимката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
http://youtu.be/kOI6Hf5f6hIДевушки за Рулем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
аз ги оправям според квотите за най-долната изметсамо гледам да няма свидетели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
А когато ми дойде някой травестит да кандидатсва за работно място, аз по коя тарифа да го мина? По квотите за жени или за мъже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ключовата дума е "ИЗБРАЛИ". След като искат са направят задължителни квоти за жени шефове, е редно да направят задължителни квоти за жени в техническите учебни заведения. Няма не искам - ще ставаш стругарка, шлосерка и кранистка!!! Жена шофиорка на ТИР, жена монтажник-мебелистка. ---Много е лесно да се събират гласове с проправяне на равенство, което на практика не е възможно. Това запада го може най-добре. Да проправя равенство и толерастия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
а пък на жените мозъка им е устроен по друг начин, така че айде нема нужда да изравняваме това дето Бог не го е създал равноВиц : що е то жена-програмист ? Нито жена, нито програмист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още