IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Ако кредитополучателите изплатят заема през първата година, ще дължат такса до 1% от размера на кредита

10:22 | 07.03.14 г. 44
Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити, ако заемите са изплатени след първата година, предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Поправките бяха гласувани на първо четене от депутатите.

В случай, че кредитополучателите погасят ипотечен кредит през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума.

Въвеждат се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.
Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Същевременно депутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази опасенията си заради някои формулировки в закона. "Най-притеснителното е, че с параграф 7 от него банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците. С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело", коментира Радев пред журналисти в Народното събрание.

„С въвеждането на тази норма вместо банките да могат да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, в които стотици и хиляди български граждани губят жилищата си. Не можем с такава норма, вместо да облекчаваме положението на длъжниците, го усложняваме по възможно най-бързия начин те да губят жилищата си”, посочи Радев, цитиран от агенция Фокус.

Според него дори и кредиторът да продаде жилището на некоректен длъжник, длъжникът пак ще е такъв доживот. "Шест месеца слушахме как с този законопроект ще решим проблема с хората, които си губят жилищата, а такъв регламент в този законопроект няма", коменитра депутатът.

Новите текстове от закона освен това се отнасят за новите договори за ипотечни кредити, докато за завареното положение ще важат старите разпоредби, допълни Радев.

* Допълнено със становището на Емил Радев, депутат от ГЕРБ

Още новини от парламента четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 5
avramcho
преди 10 години
пак имаме "участник" , който не е в час ;)----------Всичко което си написал е 100 % истина !онова,което НЕ знаеш , е поговорката:"Никой не убива длъжника, напротив...прелива му се кръв ако е необходимо" !Всичко се движи на цикли (но не Женски цикли а Житейски) -които са много по-дълги от женските!в БГ тези цикли са около 15 - 17 год Първия започна през 1996 и свърши през 1997 - долар от 3160 лв стана 1450Втория започна от 2004 и свърши 2008 - квадрат жилище от 1500 Евро стана 750 евро-- Третият Цикъл започна през 2010 (фактическото дъно) и ще завърши през 2025 - 27 год..........По какво ще го познаете ?!?!Цените ще подминат нивата от 1600 евро........след което следва Същото------- Високи лихви ще има когато Завърши Третият цикъл..........за който е жив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 2
Crux
преди 10 години
Оф, глейте са:Няма как вече отпуснатите кредити да се предоговорят автоматично, така че лихвата да се образува на база EURIBOR. А дори това да стане, кредитополучателят ще бъде тотално прецакан. Пример: Лицето X има ипотечен кредит от банката Y с плаваща лихва, базирана на БЛП на банката плюс фиксирана надбавка. В момента лихвата е, да кажем, 8%. Ако банката бъде задължена да ползва EURIBOR вместо БЛП при изчисляване на лихвата, тогава ще определи лихва EURIBOR + 7.5% фиксирана надбавка, защото в момента EURIBOR е на исторически минимум от около 0.5% и за да се достигне лихва 8%, фиксираната надбавка трябва да е 7.5%. И сега си представете какво се случва, когато EURIBOR скочи до 3% :-) Лихвата става - да, познахте - 10.5%. И доволният днес ипотекар изведнъж се оказва тежко прецакан :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Пригответе се за спешно обръщане на "палачинката" ... при недвижимите имоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
За това някои американци изкараха целия си живот на кредит. И добре живяха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Колко бързо ни настройват така, че да се радваме че паднало някакво плащане, при положение, че за достоен живот, изобщо трябва да няма кредити!Парите трябва да са в джоба на всеки, във всеки момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
добре-кажи каква трябваше да бъде "крачката"? Кога щеше да си доволен лично ти за тоя закон.А преди 10 год. много трудно да беше завършена, защото 2003г. са направени новите планове. За 1 година-ние щяхме да сме световни шампиони. С две думи-не се сърди, но повече четене, по-малко говорене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
ivan_baev
преди 10 години
Със сигурност е стъпка в правилната посока, но можеше да е крачка. А първоначалните внушения от управляващите политици бе ще направо ще е спринт, но ... Отново един *** пример - колко добре щеше да бъде магистралата до Бургас да не бе строена с малки крачки, а да бе завършена преди 10 г. и цялото това време на протакане, търсене на комисионни от строители и т.н. да не бе загубено. Как би се отразило това на транспорта за тези 10 г., разходите и колко паметника на пътя между Нова и Стара Загора нямаше да ги има. Надявам се да ме разбереш. Чао на всички, че е време да се пребираме в къщи след работа - приятен уикенд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
под промяна на поведението имам предвид, защо са спрели да събират такса за предсрочно погасяване. Моята логика е-защото иначе, ще рефинансираш през друга банка и от там ще се възползваш от липсата на такса(щото там ще ти дойде нов кредит), което вероятно и в момента ще стане валидно(ако си изряден платец).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Ако не забеляза какво написах като коментар-разковничето е, че вече ще можеш да теглиш кредит, който ще е събираем само до размера на обезщетението, а не толкова за таксите(макар, че и те са важни). За трети път-АКО БАНКИТЕ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА ПРОМЕНИТЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ПРОМЕНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО СИ, ТО НЕ Е ЗАРАДИ ЗАКОНА.Т.е. - парламента, в тоя случай поне, е направил абсолютно каквото може да направи. Не се надъхвайте, колко са лоши(или добри), просто е правилна промяната.Понеже, явно ще ме вкарате още поне 1-2 пъти в обяснителен режим-моля, направете си труда да хвърлите един поглед на закона от 2010г. преди да ме атакувате с откровено неверни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
И? Как мога да потвърдя или отхвърля това което казваш? Моята теза е-няма обратно действие на закона-включително(както е видно от страницата на БНБ) и закона от 2010 год. Няма и да има(освен по изключение). Ако и всичките ти приятели и техните приятели да им се е случило друго, то не е пряко следствие от закона. А честно да ти кажа-колкото и да са правили глупости, това е отлична промяна в закона(казвам го с една уговорка-не съм чел всичките текстове, а само статии и коментари по промени) и стъпка в правилна посока. Следващата трябва да е фалит на физически лица. Толкова за кой умен, кой не. А за сравнението между различните кредити-те за това са различни. Можеш да сравняваш само еднакви продукти, защото иначе като контра на твоя аргумент мога да ти посоча - а ако беше изтеглил потребителски, лихвата ти сега, щеше ли да си мислиш, че 15тина(не съм сигурен колко е в момента лихвата, ама е нещо такова) процента лихва е валидна за всички кредити?Честито за последната ти вноска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още