IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Записването на новите акции от ЦСКА започва на 21 март

Крайният срок за закупуване и заплащане на акциите от увеличението на капитала на футболния клуб е 27 март

14:25 | 11.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Записването на новите акции от ЦСКА започва на 21 март

Днес бе публикуван проспектът за първичното публично предлагане на акции на ПФК ЦСКА АД от инвестиционния посредник Авал Ин АД. На 28 февруари Комисията за финансов надзор (КФН) одобри реализирането на IPO-то като потвърди проспекта.

Предвижда се капиталът на клуба от 5 090 790 лева да бъде увеличен с издаването на до 3 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв. Подписката ще бъде успешна, ако бъдат записани и платени поне 1 409 210 акции, т.е. при набиране на 4 227 630 лв. Разходите по емисията са в размер на 66 932 лв.

Мажоритарен собственик на капитала на ПФК ЦСКА АД към момента на изготвяне на проспекта е Лира Инвестмънтс С.А., регистрирано в Люксембург, което пряко притежава 4 637 649 броя акции, представляващи 91,1% от капитала. Над 95% от акциите с право на глас на Лира Инвестмънтс С.А. се притежават пряко от Александър Трифонов Томов.

Началният срок за закупуване и заплащане на акциите от временната емисия от увеличението на капитала е 21 март (петък), а крайният срок е 4 април (петък). Всяко лице може да запише най-малко 10 броя нови акции. 

Постъпленията от емисията са приоритизирани в следната последователност:
- погасяване на стари задължения към Национална агенция по приходите – 3 млн.лв.;
- погасяване на задължения към други кредитори – 3 млн. лв.;
- инвестиции за Стадион „Българска армия”, които ПФК ЦСКА АД е поело като ангажимент да извърши с цел привеждане настадиона в съответствие с изискванията на УЕФА - 2 млн.лв.;
- за развитие на ДЮШ (детско-юношеската школа) – 1 млн.лв.

Увеличението на капитала ще бъде извършено чрез регистрация на временна емисия по реда на чл.57 от Правилника за дейността на Централен депозитар АД. Всеки желаещ да закупи акции подава нареждане за покупка в офиса на Авал Ин АД, гр. София, бул. „Тодор Александров" № 73, ет.1, или в офиса на всеки друг инвестиционен посредник, като едновременно с това заплаща и съответните суми. Списък с инвестиционите посредници може да се намери на интернет страницата на БФБ-София АД и Централен депозитар АД.

В първият ден на търговия с временната емисия акции на пода на БФБ ПФК ЦСКА АД подава поръчка „продава” чрез инвестиционен посредник Авал Ин АД за цялото количество акции от временната емисия по лимитирана цена, равна на емисионната стойност и с валидност „до отмяна”. Всички подадени поръчки за покупки на акции ще се удовлетворяват до размера на поръчката за продажба. В случай, че броят на акциите по подадените поръчки за покупка превишават количеството на предлаганите акции, то удовлетворяването на поръчките за покупка ще се извършва по приоритета „време на въвеждане”.

След сключването на сделка за покупка на акции и заплащането им чрез системата за клиринг и сетълмент на Централен депозитар АД, акциите остават блокирани по подсметка при инвестиционния посредник, чийто клиент е купувача до регистрирането на емисията за търговия на регулиран пазар. Сумите от заплащането на акциите ще постъпват по специалната набирателна сметка на ПФК ЦСКА АД и не могат да се използват преди вписването на увеличаването на капитала в Търговския регистър.

Свързани компании:

Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София(PFC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Мерси! Коригирахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още