IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Бенов: Отговорност на държавата е да създаде рамката на жилищния пазар

Общините трябва да имат възможност да осъществяват жилищни политики на местно ниво, според директора на Habitat Bulgaria

08:13 | 27.03.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минчо Бенов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Минчо Бенов. Снимка: Личен архив

За състоянието на жилищния фонд в България и жилищната политика на държавата разговаряме с Минчо Бенов, национален директор на Habitat for Humanity, нестопанска организация за подобряване на жилищните условия в страната.

Минчо Бенов е работил във финансовия сектор, в областта на капиталовия пазар и международното развитие. Бил е зам.-изпълнителен директорна Софийската фондова борса, директор „Финансов сектор и капиталов пазар“ в американския консорциум FLAG и консултант по проекти на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Г-н Бенов, нека направим преглед на изпълнението на жилищната стратегия от 2004 г. и политиката по отношение на социалните жилища.

По отношение на социалните жилища това, което стратегията от 2004 г. идентифицира, е фактът, че делът на обществения жилищен фонд от общия жилищен фонд в страната е символичен. Той е около 3% - очевидно крайно недостатъчен. На базата на тази констатация е дефинирана нуждата от строеж на нови социални жилища.

В отговор на това се направи един пилотен проект за изграждане на социални жилища, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“, в 4 града. Първоначално бяха Бургас, Видин, Девня и Дупница. Тези градове бяха подбрани на базата на предварително подготвени критерии. В последствие Бургас се отказа и вместо него беше одобрена Варна. Най-голям и най-амбициозен е проектът в Дупница, където ние сме партньор на общината за изпълнението му. Предвижда се изграждането на 150 нови жилища за социални нужди.

В отговор на тази констатация се предприе конкретно действие, разбира се в много ограничен мащаб. Този проект обаче е пилотен, който да даде възможност да се видят конкретните предизвикателства, да се подобри рамката на бъдещите такива проекти. В програмата „Региони в растеж“ е бюджетирано изграждането на социални жилища в по-голям мащаб, има и конкретни индикатори за края на програмния период. Тогава в нови социални жилища би трябвало да живеят около 6 300 души.

Има обаче общо неразбиране какво точно означава „социално жилище“. В Бургас проблемът беше точно такъв. Когато общината обяви проекта и започна първоначалните стъпки за изпълнението му, един цял квартал се вдигна на бунт поради погрешното разбиране, че става въпрос за изграждане на жилища за етнически малцинства. Това не е вярно. Така е и дефиниран този проект – това са жилища за социално слаби и уязвими групи от населението, а в тази категория попадат самотни майки, трайно безработни, многодетни семейства, хора с увреждания и други. Кръгът на потенциалните бенефициенти е доста по-голям.

Ако има такива данни, какъв средно е делът на обществения жилищен фонд от общия в Европейския съюз (ЕС)? Къде стоим ние по този показател?

Ние сме в дъното на таблицата. Делът е различен в различните държави, не мога да кажа колко точно е средно, но има и голяма разлика в спецификата на жилищните системи в отделните държави. Има страни, където този дял е над 30-40%. Това са държави, които за разлика от България имат много по-нисък дял на частно притежавани жилища. По този показател сме едни от първенците – с почти 96% частно притежаван жилищен фонд. Само в Румъния има по-висок дял – около 98%.

Ако приемем хипотезата, че това че имаме 96% частно притежаван жилищен фонд прави социалните жилища, обществените жилища ненужни – това е дълбоко погрешна представа.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
Съвсем друга е статистиката по отношение съотношението брой на домакинствата/наличие на жилищен фонд. Ако съпоставим тези две неща, вижда се, че жилищният фонд е недостатъчен за броя на домакинствата. Това обяснява една друга статистика относително малък дял на домакинствата в България обитават жилище, в което са само те, само едно домакинство. Сравнително голям е броят на жилищата, обитавани от две домакинства, голям е броят на жилищата, обитавани от три и четири семейства....Ето това горното изкривява тотално състоянието на жилищния фонд в България. Трябва да се отчита колко домакинства имат самостоятелно жилище. Не може в едно жилище да живеят 3-4 домакинства, а статистиката да отчита, че всички те имат жилища. Абсолютно изкривена статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Когато четете това интервю, имайте предвид преди всичко това....това са жилища за социално слаби и уязвими групи от населението, а в тази категория попадат самотни майки, трайно безработни, многодетни семейства, хора с увреждания и други. Кръгът на потенциалните бенефициенти е доста по-голям.Това е кръгът...тук именно държавата трябва да строи ...нали всички са съгласни, че съвременната държава трябва да бъде социална...за да няма повече залп от Аврора...НАЛИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
аз съм бил малък, но от това, което са ми казвали не си прав-при бай Тошо кой ще ти разреши да си остъклиш терасата? Или пък да си гътнеш стената? За коментар 3 си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
По отношение на жилищата, времената на бай Тошо никога не са си ходили. Има закон, ама е "врата у поле" всеки си прави каквото си иска и после никой нищо не му прави. Съседа си разшири хола на 3 колонки на тротоара, заклевам се. Изби фасадната стена, подпря 3 колонки от долу, армировка, плоча и зае 10 квадрата от тротоара. Сметай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Как можахте да дадете на господина трибуна да напише толкова много глупости на куп? Четох, четох, пък много ми изтъпя и спрях.Общината и държавата ако иска нещо да направи, НЕКА СИ СВЪРШИ работата а именно: 1) Незабавно премахване на всички незаконни гаражни клетки, остъклявания, бараки, тротоарни конструкции и т.н. 2) Незабавно решаване на проблема с бездомните кучета 3) Незабавно разкарване на автомобилите от градинките и тротоарите. 4) Подобряване на почистването и управление на отпадъците 5) Подобряване на озеленяването и ремонт на настилката и инфраструктуратаКогато хората видят, че нещата в квартала се подобряват, че закона се прилага и "нема лабаво" че се налагат и се събират глоби за непочистен сняг, изхвърляне на отпадъци, падащи парчета фасада, незаконни изменения, оставени по коридора на блока шкафове, печки, дивани, ***, висящи на фасадата ***, много скоро ще започнат сами да искат да им е чистичко и подредено. Сега каквото и да направиш, пак ще е мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
малко по-малко времената на бай Тошо се завръщат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 9 години
Само това липсваше - държавата да си завре гагата в жилищния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още