IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна убедително печели икономическата битка с Москва

Европейската комисия предложи временно вдигане на митническите тарифи пред украинския внос в ЕС

18:11 | 11.03.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна убедително печели икономическата битка с Москва

Кризата в Украйна разкри слабостта на руската икономика. Русия всъщност изостава от Украйна както на фондовия, така и на облигационния пазар.

Докато след падането на режима на Янукович основният индекс на Украинската фондова борса е нараснал с над 31%, то MICEX, водещият руски индекс, се е разделил с 10%.

Същевременно, руските доларови облигации са поевтинели с 1,3%, докато дългът на Украйна е поскъпнал с 2,2%.

И докато западните правителства, Световната банка и МВФ обещават на Украйна нисколихвени заеми, а Европейската комисия предложи временно вдигане на митническите тарифи пред украинския внос в ЕС, Русия е заплашена от икономически санкции.

Въпреки усилията на централната банка в Москва, за последния месец рублата е изгубила над 9% от стойността си.

Всичко това допълва и без това мрачните прогнози за руската икономика, която според повечето анализатори дори да отбележи анемичен растеж от под 1% през тази година, през 2015 най-вероятно ще изпадне в рецесия.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Категорично не съм съгласен с теб. Проблема на Русия е именно Путин, и държавно олигархичния модел на управление, който създаде. Вместо да реализира огромния научно-технически, индустриален и всякакъв потенциал, които има тази държава, той все повече се превръща в управник, който разчита на демонстрацията на груба сила. и превръща страната все повече само в суровинен придатък на развития и развиващия се свят. По времето на СССР валутните приходи от суровини са били 67% процента от валутните приходи на страната, при Путин процента е вече 76 %.. това трябва да ви говори много. И това са руски данни, не "западна пропаганда". Задушаването на всяка критика или различна позиция от неговата, убиването на конкуренцията на държавните фирми или на частните близки до него, ще му изяде главата рано или късно. Не го приемай като русофобство - Русия за всеки българин е братска страна, но този човек ще я съсипе за пореден път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
С частта от поста ти, за евентуални проблеми в Русия след Путин / макар в поста ти да са силно преувеличени/ съм съгласен. Путин, безспорно е лидер от висока класа и издигна Русия на значително по високо ниво като световен фактор в която и сфера да погледне човек. Проблема им е, дали има на хоризонта подобен способен и силен държавник който да приеме "щафетата". Към момента в обществото им няма механизми в системата за управление на държавата, които да гарантират на по способните му членове възможности да се доберат до върховната власт . Това е най значимия проблем на Русия . Мисля обаче, че самият Путин го осъзнава и вероятно усилено се оглежда за наследник. :) Към момента обаче, твърдения като "Украйна убедително печели икономическата битка с Москва" са нелепи. Та самото съществуване на държавата Украйна в този и вид е под въпрос и ще е така още доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 10
georgi_shum
преди 10 години
Препоръчвам и на русофилите и на русофобите следната статия: http://***.foreignaffairs.com/articles/141020/alexander-j-motyl/is-losing-crimea-a-lossМакар и от американски "think tank", анализа е сравнително обективен и в голяма степен вероятен.Та през тази призма, по подходящото заглавие тук би било " Украйна убедително (ще) спечели....". Иначе личното ми мнение, е че Русия е страна с огромен потенциал, но изключително изостанала и изключително зле управлявана. Русия при Путин силно наподобява СССР при Брежнев. И за съжаление ще свърши по същия начин с фалит и разруха. Въпроса е как ще свърши Путин - дали като Брежнев (умрял от ест. смърт или поне убедително представено така) или като Кадафи, Саддам, Чаушеску......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
nide
преди 10 години
само за протокола: June 2014 Ukraine government bond yields: 23.02.2014: 20%12.03.2014: над 53% !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 4
lubenmark
преди 10 години
Преди 25 години се говореше за прогнилият запад, сега пък изток. А България днес на практика е по зле. Основно в образованието, здравеопазването, социалната политика по отношение на защитата на бедните слоеве от населението, спорта и в отношението между хората и бизнеса. Българи, какво става в тая държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Аз се поразрових и намерих материала с бомбата на Кольо Парамов. Не знам колко е истина, но на мен ето това ми направи впечатленеи:"Не случайно още този вторник сутринта представители на лондонското Сити предупредиха правителството на Камерън да не се занимава с никакви ограничения към Русия, защото загубите ще са непревидими."Наистина, до средата на миналата седмица най-кресливи по посока на Русия бяха англичаните - Хейг и Камерън поне по веднъж дневно отправяха люти закани към Путин. Някой чувал ли ги е от средата на миналата седмица насам да се ежат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 10
dakl
преди 10 години
Бих посъветвал автора да инвестира малко пари в украинската борса и тогава да раздава съвети. Аз за разлика от него ще направя съвсем скоро значителни покупки на руската борса и се надявам на ръст поне от 50-70%. Както е известно пилците се броят на есен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
То фронта на икономическата битка не е между Украйна и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
sergo
преди 10 години
Баси,Колко мръсно се чувствам! Сякаш съм изнасилил дете..........................................Сякаш съм измамил старица..............................................Сякаш чета нея статия!Бах се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 4
vzhekoff
преди 10 години
Уважавайте си читателите и не им пускайте подобни недоразумения за четене. В противен случай скоро ще заприличате на "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още