IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процъфтяващата търговия с фалшиви документи в Тайланд

През последните 4-5 години в страната са били откраднати или фалшифицирани повече от 100 хиляди паспорта

09:42 | 12.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Тайланд лесно може да се сдобиете с фалшиви документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Тайланд лесно може да се сдобиете с фалшиви документи. Снимка: Ройтерс

Търсенето на липсващия самолет на Malaysia Airlines хвърля светлина върху процъфтяващата търговия с крадени паспорти: най-малко двама души на борда на машината са надхитрили граничните служители с идентификационни карти, които са били регистрирани в Тайланд като откраднати. Случаят показва колко различна степен на важност в различните страни по света има въпросът за безопасността на полетите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

До Европа и Съединените щати измамниците биха стигнали трудно, използвайки откраднати паспорти, защото в наши дни се ползват документи с биометрични данни. В допълнение на някои места рутинно се вземат пръстови отпечатъци и се извършва сканиране на очите. В Азия е по-лесно да се пътува под чуждо име. Тук контролът на летищата често е небрежен и процъфтява черен пазар за паспорти.

Въпреки че повечето азиатски страни, включително и Малайзия, имат на летищата си високотехнологични устройства като скенери за пръстови отпечатъци, рядко се извършват систематични прегледи. Някои от най-добрите фалшификатори в света произхождат именно от Азия, казва европейски експерт по документи за пътуване.

Двамата пътници на полет MH370, който малко след старта на полета си от Куала Лумпур по пътя към Пекин изчезна в събота от радарните екрани и все още е в неизвестност, са резервирали свързващи полети до Амстердам. Това се потвърждава от електронните графици за полетите на двамата, с които Wall Street Journal разполага. Гранични служители на Малайзия обаче не са успели да сравнят документите за пътуване на нито един от двамата с международната полицейска база данни за откраднати паспорти.

Наистина няма доказателства, че двамата могат да имат нещо общо с изчезването на самолета, но неуспехът на граничния контрол показва колко много различни стандарти за безопасност на пътуванията във въздуха има в отделните страни. В понеделник надзорният орган на малайзийското гражданско въздухоплаване обясни, че стандартите за безопасност на международното летище на Куала Лумпур са в съответствие с международните стандарти.

Според Интерпол, международният орган за координацията на полицейските сили, милиарди хора са били в състояние да се качат на самолет миналата година, без да се налага техните паспортни данни да се сравняват с наличните масиви от данни.

„Има една шепа страни по света, които правят това много съвестно. САЩ са една от тях. Великобритания е друга", каза Джесика Вюган, старши учен в мозъчния тръст Център за изследвания на имиграцията. „Страните, които не го правят, са слабото място в международния трафик".

Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
На мен са ми предлагали фалшива шофьорска книжкa от Нова Зеландия в Банкок. За момент се замислих да си взема една за резервна, но се отказах :) В Tайланд реално на всеки ъгъл предлагат фалшиви документи за жълти стотинки и властите изобщо не се интересуват от този бизнес. Единственото което ги интересува е да не фалшифицираш тайландски документи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още