IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще реформира системата на брокерските комисиони

Ново законодателство ще позволи да се прехвърли част от тежестта от наемателите към собствениците на жилища

13:17 | 12.03.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Германия ще реформира системата на брокерските комисиони

Германското правителство, освен с ръста на наемите, се опитва да се справи и с високите такси за посредничество при отдаване на жилища под наем на фона на недостига на жилища в големите градове, пише The Wall Street Journal.

Управляващата коалиция обеща въвеждането на законодателство, което ще позволи да се прехвърли част от тежестта на комисионите за брокерите от наемателите към собствениците. Говорителят на новия правосъден министър съобщи, че следващата седмица ще бъдат представени и законовите поправки в тази насока.

Някои брокери приветстват законодателството, като според тях промените ще отслабят критиките, че посредниците получават твърде много за твърде малко работа. Други обаче се опасяват, че това ще застраши поминъка им и обвиняват правителството, че се опитва да се хареса на избирателите.

В Германия наемателите обикновено плащат разходите за брокерски услуги дори ако брокерите са наети от наемодателя. Това води до увеличаване на първоначалните разходи за преместване, а и наематели с по-ниски доходи се оплакват, че често не могат да си позволят такива услуги.

Същевременно Германия е държавата с най-нисък дял на собствениците на жилища в Европа. Близо шест от всеки десет германци живее под наем, сочат данни на федералната статистическа служба.

Новото законодателство предвижда собствениците да си покриват разходите за брокерски услуги, когато наемат посредник, който да отдаде имота им под наем. Наемателите ще плащат само когато си наемат брокер, който да им търси жилище.

За да наемат апартамент, в момента клиентите обикновено плащат на агентите по недвижими имоти такса, равна на два месечни наема. За покупка в някои райони на Берлин например таксата за брокера достига дори 6% от цената на имота, но и тя е за сметка на купувача, а продавачът не плаща нищо.

Икономиката на Германия остана силна дори и през годините на кризата на фона на останалите икономики в Европа. Това, заедно с ниската безработица, привлича сериозен брой имигранти. Притокът на хора подкрепя ръста на цените – през последните пет години цените на жилищата във водещите градове на страната са нараснали с над 30 на сто, сочат данни на онлайн портала за имоти ImmobilienScout24.

Във Франция например таксата за наем на апартамент, плащана на брокерите, се поделя между наемателя и наемодателя. В Испания пък наемателите плащат фиксирана такса за услугата.

В Германия може да се случи наематели и купувачи да платят и повече от една брокерска такса за един и същи имот, тъй като много брокери обслужват както собствениците, така и търсещите жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Брокерът на Запад често е задължен да се грижи за състоянието на имота, застраховката и други подобни. В тоя случай той има много повече разходи, отколкото тоя у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
Тоест цените им са двойни в сравнение с българските.Тук брокерите вземат по общо един наем - половин от наемателя и половин от наемодателя.При продажба таксата е около 3% - тук реално се плаща от купувача винаги, просто защото ако агенцията обави "без такса за купувача", продавача всъщност си е сложил таксата в цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 10 години
Тежестта на брокерите може да се намали, просто като не се ползуват брокери.За целта, просто продаващи/отдаващи под наем/ следва на видно място да обявяват намеренията си.Преди когато нямаше интернет - брокера на имоти беше важен. Той знаеше какво се предлага и търси на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още