IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до 6-месечен връх след декларацията на Г7

Конфликтът в Източна Европа и ситуацията в Китай продължават да оказват натиск върху стоковите пазари

17:18 | 12.03.14 г.
Златото поскъпна до 6-месечен връх след декларацията на Г7

Цената на златото се повиши до най-високото си ниво от септември в сряда на фона на продължаващата политическа и военна криза между Русия и Запада. Конфликтът увеличи търсенето на активи като ценния метал, който традиционно е припознаван като безопасно убежище.

Фючърсите върху суровината с доставка през април поскъпват до 1 365,60 долара за тройунция при дневен ръст от 1,40 на сто. Равнището е най-високото от първата седмица на септември 2013 г.

Междувременно среброто с доставка през май също поскъпва силно, добавяйки 1,57 на сто до 21,142 долара за тройунция.

Инвеститорите продължават да следят отблизо събитията в Украйна, където напрежението между Москва и Запада ескалира в последните седмици. През днешния ден ключова за конфликта бе публикуваната от Белия дом декларация на Г7, която призовава Русия "да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на Крим в противоречие с украинското законодателство и в нарушение на международното право".

Световните лидери посочиха готовността си да предприемат по-нататъшни действия, индивидуално и колективно, ако Русия се опитва да анексира Крим.

Изявлението бе подписано от политическите лидери на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с Европейския съвет и Европейската комисия.

Въпреки че отбелязва ръст за деня, медта все още е далеч от наблюдаваните преди месец стойности. Цената на червения метал с доставка през април се покачва с 0,31 на сто до 2,961 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още