IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Чуков: Кръгове в ЕС искат замразяване на преговорите за членство с Турция

Местните избори ще определят посоката на управление на Ердоган, смята експертът

14:41 | 15.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Вл. Чуков: Кръгове в ЕС искат замразяване на преговорите за членство с Турция

Гласуваният от Европейския парламент през седмицата доклад за напредъка на Турция в процеса по присъединяване към ЕС не дава особени поводи за оптимизъм, коментира в ефира на Bulgaria On Air арабистът Владимир Чуков.

Той допълни, че дори вече има обособени кръгове, които планират да предложат замразяване на преговорите за членство с южната ни съседката, „тъй като очевидно от една година насам нещата вървят в обратна посока”. В подкрепа на твърдението си Чуков посочи, че за период от седем години сблъсъците между протестиращи и силите на реда са се увеличили от 180 през 2007 г. до 1100 случая сега.  

Мнението на експерта е, че ЕС много внимателно ще следи провеждането и резултатите на предстоящите местни избори. Според него от резултатите и отзвука от тях ще зависи дали Ердоган ще завие към едно по-авторитарно управление или ще се вслушва повече в препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Евродепутатът Метин Казак подчерта, че в „Турция текат едни доста сериозни процеси - налице е една политическа криза, която се изразява в противопоставяне на различни политически сили и слоеве на обществото спрямо управляващите”. Той подчерта, че гласуваният в ЕП документ е бил най-критичният досега, но е бил обективен.

Докладът „ясно посочва и постигнатото, и слабостите, и конкретно това, което тревожи Европейския парламент, където попадат предприетите законодателни мерки за пряка намеса на правителството в дейността на Висшия съдебен съвет и прокурорите; проектозаконите за ограничаване на свободата в интернет и за медийната свобода, и т.н.”

Пълните коментари по темата може да гледате и чуете в предаването „Брюксел 1” днес - 15 март, от 18 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 10 години
Най-сетне! А дано, не само да се замрази, а и напълно да се премахне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Аз Турция я виждам по-скоро в БРИКС, отколкото в ЕС!Кои са ЕС? Старчоци само останаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още