IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет призова Berkshire Hathaway да не разпределя дивидент

Апелът на милиардера идва, след като акционер в компания е отправил искане за изплащане на "смислен" дивидент

10:01 | 17.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Уорън Бъфет призова Berkshire Hathaway да не разпределя дивидент

Основателят на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет призова акционерите на компанията да гласуват против предложението за раздаване на дивиденти за общо 48,2 млрд. долара, пише агенция Ройтерс, цитирана от Yahoo Finance.

От документите за свиканото на 3 май годишно общо събрание на акционерите става ясно, че гражданинът от Синсинати Дейвид Уит, който притежава акции на Berkshire за около 8 600 долара, ще предложи изплащане на дивиденти от нетната печалба.

Уорън Бъфет определи искането като „безсмислено“. Компанията му не е плащала дивиденти от 1967 г., а милиардерът притежава една трета от акциите с право на глас.

„Като се има предвид, че корпорацията има повече пари, отколкото са й нужни, и докато собствениците й, за разлика от Уорън, не са мулти-милиардери, то Бордът трябва да обсъди възможността за изплащането на смислен годишен дивидент", гласи предложението на Уит.

Противоположно на искането на Уит, от Бордът на Berkshire съобщиха, че вече обмислят дали базираната в Омаха, щата Небраска компания да не задържи годишната си печалба.

83-годишният милиардер Бъфет отдавна твърди, че може да генерира по-добра възвръщаемост чрез придобивания като това на железницата BNSF и инвестициите посредством банката Wells Fargo & Co. През 2011 г. вторият най-богат човек на планетата заяви пред акционерите, че цената на акциите на Berkshire Hathaway ще спадне, ако компанията реши да изплати дивиденти. Бъфет желае да задържи и 20 млрд. долара под формата на паричен буфер.

„Нашите акционери са много по-богати днес, отколкото биха били, ако получените средства не се използват за придобивания, а вместо това бъдат насочени към обратни покупки на акции или за изплащане на дивиденти", заяви Бъфет през 2013 г.

От Berkshire също така разкриха, че работната заплата на Бъфет е била увеличена с 15% миналата година до 485 606 долара. Сумата включва обичайната заплата от 100 000 долара плюс 385 606 долара за личната сигурност на Бъфет.

Миналата година компанията е изплатила по 300 долара допълнително на голяма част от директорите си. Това означава, че за 2013 г. основателят на Microsoft и най-богат човек на планетата Бил Гейтс е получил 2 100 за работата си като директор в Berkshire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Докато една компания може да инвестира парите с по голяма доходност от средното на пазара (Berkshire Hathaway е точно такава компания) няма икономически смисъл да се плащат дивиденти. Проблемът е, че много често мениджърите в името на растежа правят необмислени инвестиции вместо да плащат дивиденти, а това вече е грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
Бъфет взима пример от Хима :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
А катои се сетя, че точно Бъфет прокламираше, че един от най-сигурните симптоми на здрава и конкурентноспособна компания е именно изплащането на дивиденти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още