IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на ЦСКА поражда много въпросителни

Tова можеше да се случи като нормална дарителска кампания, смята читател на Investor.bg

10:25 | 20.03.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IPO-то на ЦСКА поражда много въпросителни

Относно публичното предлагане на ЦСКА се изговори и написа много, но все още не мога да си отговоря на няколко въпроса, които нямат нищо общо с футбола, пише до редакцията наш читател, който пожела анонимност.

Защо на фондовата борса? Целта и резултатът са ясни: г-н Томов и хората около него ще съберат левчетата от феновете на ЦСКА. Но защо на борсата?!? Всичко това можеше да се случи като нормална дарителска кампания, както предложиха някои журналисти. Подходящ модел би бил и Kickstarter, ако толкова държим да сме модерни. Телевизионно благотворително шоу, в което г-н Томов и други заинтересовани пеят и се надпяват също ще събере пари и овации.

Защо беше одобрен проспект на дружество, за което има открито производство по несъстоятелност? Това производство не е първото производство по несъстоятелност, а поредното. Кой трябваше да пази инвеститорите на капиталовия пазар? Или те вече са големи и трябва сами да се пазят?

Защо се предлага за инвестиране нещо, в което никой трезвен инвеститор не би си и помислил да инвестира? Не само сега, но и в бъдеще! Дружество с показатели, за които трябва да стане чудо. Не! По-скоро поредица от чудеса, за да бъдат променени. Как някой въобще си представя невъзможното - червеното да посинее до син чип на борсата.

Защо става публично едно дружество, което не иска да е такова? В проспекта е посочено, че се погасяват задължения, без да се посочва с какви пари. Как това дружество ще отговори на изискванията за публичност?

Защо се твърди, че ще бъде първото такова дружество? Дружества с основна дейност "участие в производства по несъстоятелност" вече има на борсата. Дружества с показатели, които няма как да се променят, също има. Дружества, които не спазват изцяло изискванията за публичност, също има.

Защо никой не казва колко ще им струва това на феновете? Защо никой не казва, че за притежаваните от феновете акции ще трябва занапред да се плащат такси на инвестиционни посредници, фонд за гарантиране на инвеститорите и др…

Защо през XXI век трябва да се разиграва отново един умален модел на масова приватизация? Защо едни хора отново ще получат нещо, което не знаят за какво им е и как да го използват?

Защо, когато напролет всички се опитват да се хванат за зелено, на нас ни се пробутва пак зелен хайвер?

Свързани компании:

Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София(PFC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 1
horhe7
преди 10 години
нещо не му вервам на лупи!!!вервайте ми!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Цена от 3лв за акция с номинал от 1лв, т.е. с премия от 2лв, има логика да се даде за свръхпечелившо дружество. А очевидно ЦСКА не е такова. Но има и друга логика, неикономическа. В проспектът/с който не съм запознат/ се твърди, че значителна част от реализираната емисия ще отиде за погасяване на задължения, а една малка част/разбирай номинала/ ще покрие уставния капитал. Така че, на всеки, който е склонен да си купи акции, трябва да му е ясно, че предимно ще погасява дългове. Тази емисия е изцяло емоционална. Никой няма да купи акции в случая, за да печели от тях/нито скоро ще има дивиденти, нито на вторичен пазар ще се постигне по-добра цена, по-скоро обратното/. Мотивите ще бъдат два - да се покрият най-належащите дългове, за да се спаси клуба, и да се участва занапред в управлението му, т.е. вземането на стратегическите решения/доколкото огромната маса от дребни инвеститори/фенове успеят да се убединят и да провеждат единна политика/. Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 21
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
На авторът на това нещо мога да кажа. Няма купа....няма титла....само синя тишина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Кауза: даваме по 1000 лв на ЦСКА да бие два пъти по-фалиралия Левски. Нищо повече, защото симпатизирането на този отбор едва ли може да се нарече сериозна кауза от човек уважаващ играта футбол. Ако имате доверие (?!) в Лупи давайте пари за кауза (?!), ама поне вземайте в предвид колко успешен е Лупи в управлението на компании...Не е препоръка или
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
CGY
преди 10 години
От проспекта: "Други плащания за основната дейност,нетно се формират главно от предоставяне на парични средства към мажоритарния собственик на клуба по това време и подотчетни лица, тъй като сметките на цнда са блокирани и цялата текуща дейност се разплаща в брой."Това реално не е ли умишлено увреждане интересите на кредиторите?Не е препоръка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 10
cokrat1
преди 10 години
"***" много манипулативно мнение...аз нямам отговор....може би ....и т.н.Щом си 100% сигурен намери бе "***"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
aevstatiev
преди 10 години
12) Добре познавам критериите. Те са добре разписани и обективни. Друг е въпроса ако имате и ваши критерии.Относно привлечената сума - да парите могат да се наберат и по други начини (и с дарения), но ако сте толкова добре запознати може би ще обърнете внимание, че притежаването на акции не е само даване на пари. Също така, акциите дават определени права и то не само парични. Може да се поинтересувате какви точно са те.Относно това дали клубът ще излезе на печалба, дали ще разпредели дивидент, ще изкупи обратно акции т.е. ще има паричен поток към инвеститорите - не е задължително. Инвестиционните действия или липсата на такива може да са породени от други подбуди освен от икономическа изгода -аз лично инвестирам само по икономически интереси, но е право на всеки да инвестира за кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Като се махне първият коментар, останалите са на футболни фенове в инвестиционния форум :)Та, за футболистите Когато едно дружество се търгува на борсата, то се нарича ПУБЛИЧНО дружество. Нарича се публично, тъй като е задължително да отговаря на някои критерии и да публикува определена информация, с цел инвеститорите да могат да вземат информирани решения както и да се попречи на източване и злоупотреби с техните средства. Та.. 10 След като никой БГ футболен клуб не може и да се приближи до тези критерий за прозрачно управление, човека пита ЗАЩО КФН допуска ЦСКА на борсата? 100% съм сигурен, че може да се открие не едно нарушение2) Защо изобщо ЦСКА иска да е публично дружество? Ако иска да събира пари от феновете, има 1000 други начина, вкл. и да им продава акции, но не през борсата. Аз лично нямам отговор. Можеби някаква схема за могъщо пране на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 17
cokrat1
преди 10 години
Тъпо, много тъпо мнение!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 9
aevstatiev
преди 10 години
От написаните въпроси става ясно, че целта им не е да получат отговори, а да покажем малка доза сарказъм и много злоба. Повечето въпроси имат ясен отговор, повечето заключения също така имат или крайна некомпетентност или подвеждащ характер (в някои случай и двете).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още