IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата пред подобряването на жизнения стандарт?

Кенет Рогоф посочва влошаването на околната среда, справедливостта на икономическата система и застаряването на населението

16:20 | 23.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са предизвикателствата пред подобряването на жизнения стандарт?

Обещанието, че всяко поколение ще бъде по-добре от предишното е основен принцип на съвременното общество. Общо взето повечето развити икономики изпълниха това обещание, като жизненият стандарт надвиши този на предходните  поколения въпреки препятствията като войни и финансови кризи, пише за сайта project-syndicate.org Кенет Рогоф, професор по икономика и обществени политики в Харвардския университет и бивш главен икономист на МВФ (2001-2003 г.)

В развиващия се свят също по-голямата част от хората започнаха да изпитват продължително подобряване на стандарта на живот и бързо развиват подобни очаквания за растеж. Но дали бъдещите поколения, особено в развитите икономики, ще могат да осъществат тези очаквания? Въпреки че вероятно отговорът е да, рисковете изглеждат по-високи, отколкото преди няколко десетилетия.

Досега всички предвиждания в модерната епоха, че съдбините на човечеството са застрашени - от Томас Малтус до Карл Маркс - се оказаха тотално погрешни. Технологичният прогрес преодоля пречките пред икономическия растеж. Периодичното политическо ребалансиране - понякога мирно, понякога не - осигури облагодетелстване за по-голямата част от хората, макар и някои да се възползваха много повече от други.

В резултат на това опасенията на Малтус за масов глад не се оправдаха в нито една мирна капиталистическа икономика. И въпреки смущаващото понижение на дела на трудовите доходи в БВП през последните десетилетия, дългосрочната картината все още опровергава прогнозите на Маркс, че капитализмът ще се окаже разоряващ за работниците. Жизненият стандарт в целия свят продължават да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
То живот за някои хора няма, камо ли стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още