IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безсмислено е да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, твърди Антон Иванов

Той вижда решение в повишаването на цените на електроенергията

21:23 | 18.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безсмислено е да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, твърди Антон Иванов

Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е безсмислено, защото няма да реши нито един въпрос. Това заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Антон Иванов от Българския енергиен форум.

“В обществен интерес е да се търси решение чрез дискусия”, подчерта експертът.

Той вижда решение в предлагането на план за повишение на цените на електроенергията, който да бъде ясен,  категоричен и плавен. Според него планът трябва да бъде обявен честно и почтено, защото българинът е свикнал, че трябва да си плаща сметките.

Според Иванов е изключително притеснителен подходът, когато няма пари в системата, такива да се търсят по подобен начин.

“Беше ясно, че политиката на ниски цени ще доведе до липса на ликвидност в системата”, уточни той.

По думите му в момента се споменават огромни суми, но трябва да се подчертае, че не става въпрос за един и същ вид задължения, тъй като някои от тях не са изискуеми веднага.

Иванов смята, че търсенето на финансов ресурс показва, че вероятно системата е изчерпала своите буфери. Той припомни, че зимният сезон е по-силен за енергетиката, защото тогава се произвежда и изнася повече електроенергия.

“Напрежението в момента показва, че политиката на висок износ не е била толкова успешна или той не е бил организиран на такива цени, че да доведе до приходи в системата”, коментира експертът.

“Тези 300 млн. лева, които Стойнев иска, идват от това, че ЕРП-тата си правят необходимите удръжки за пари, които не са им изплатени от НЕК. Това са суми, които те са платили за произведена електроенергия в периода 2012-2013 г.”, обясни Иванов.

Според него сумата е дължима именно на ЕРП-тата, независимо в кой момент ще стане плащането. Това, че регулаторът има административни възможности да ги бави, е до време. Към юни месец, когато изтича регулаторния период, те стават изискуеми, поясни той. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
Enciklopedyata
преди 10 години
Първо никога не е правена приватизация на ЕРПтата.Приватизация е когато продадеш нещо държавно на частна компания.Така доколкото знам ЧЕЗ не е частна а държавна фирма.Така че по дефиниция това не е приватизация.Знам че медийте са нарочили продажбата за приватизация но не етака.От чуждата национализация по-добра си е нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Biso
преди 10 години
Национализация на дружествата няма да се допусне!Мисля си, че се работи в посока дружествата да бъдат купени от хора, близки до управляващите и представляващи руски интереси. Не знам защо, но мислейки за евентуална продажба на дружествата, ми изниква образа на Цветан Василев и ВТБ!Времето ще покаже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Аз съм твърдо против национализацията но все пак трябва да се отнеме някой лиценз поне за известно време като наказателна мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още