IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NSA е разработила система за подслушване на цели държави

Компютрите на агенцията могат да съхраняват целия масив от данни с прехванати телефонни разговори в продължение на месец

10:52 | 19.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мониторингова база на&nbsp;NSA край Мюнхен, Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мониторингова база на NSA край Мюнхен, Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) е разработила техническа система за следене, позволяваща записване и последващо прослушване на абсолютно всички телефонни разговори във всяка избрана от нея страна, съобщава електронната версия на The Washington Post.

Позовавайки се на "хора с непосредствени познания" за програмата на NSA, занимаваща се с радиоелектронно разузнаване, както и на документи, получени от бившия служител Едуард Сноудън, изданието уточнява, че въпросната програма за прехващане на телефонни разговори на цели държави, наречена MYSTIC, започнала да функционира през 2009 г.

Функцията RETRO, позволяваща запис и последващо възпроизвеждане на такива разговори, е започнала да работи две години по-късно. Компютрите на агенцията могат да съхраняват във вид на аудиофайлове целия колосален масив от данни с прехванати телефонни разговори на абонатите на конкретна страна в продължение на месец, съобщава The Washington Post. През това време американските разузнавателни служби са можели да получат достъп до всеки такъв прехванат разговор в пълния му вид.

Изданието не уточнява срещу коя държава САЩ са използвали за първи път програмата в периода между 2009 и 2011 година. Позовавайки се на документите на Сноудън, който огласи информацията за мащабните програми за електронно следене на NSA, Washington Post пише само, че към 2013 г. САЩ са възнамерявали да използват системата за прехващане на телефонни разговори и против интересите на други интересуващи ги страни.

Финансовите документи на американската разузнавателна служба свидетелстват, че към октомври миналата година програмата за прехващане на телефонни разговори на ведомството е трябвало да обхване най-малко шест страни, завършва материала си Washington Post. Вестникът все пак отбелязва, че по настояване на властите няма да съобщи подробности, които могат да бъдат използвани, за да се разбере коя е "подслушваната" страна или срещу кого програмата би могла да се използва в бъдеще. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Когато избухна скандала с подслушванията, всичко, което Европа направи беше, че каза на САЩ "А пък аз ще се нацупя". Сега с псевдо-санкциите към Русия слабостта й лъсна отново. К'во дирим в тоя слаб и фалирал ЕС не знам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още