IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев видя популизъм в действията на ДКЕВР

Президентът отново поиска национална стратегия в енергетиката

17:23 | 19.03.14 г. 1
Плевнелиев видя популизъм в действията на ДКЕВР

Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от случващото се в енергийния сектор и нарече популистки действията срещу електроразпределителните дружества от последните дни, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев разкритикува прехвърлянето на отговорността за състоянието на сектора на Прокуратурата. Според президента Националната електрическа компания губи от „административно-командното вземане на решения от днес за утре“.

„Трябва да бъде установен подходът на прозрачност и откритост на решенията, а проблемите в сектора да не се решават с намесата на трета страна, в този случай, Прокуратурата. Хората, които отговарят за българската енергетика, трябва да носят отговорност – да посочват и да решават проблемите там“, коментира Росен Плевнелиев.

„Още преди две години предупредих, че единственият правилен подход в сектора е решенията да се вземат не „на парче“ и „под масата“, допълни президентът.

Той отново призова да бъде изработена Национална стратегия в сектор „Енергетика“, както и за връщане към постигнатия през 2012 г. консенсус за необходимостта Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се превърне в независим и надпартиен регулатор.

„Удобното прехвърляне на отговорността към Прокуратурата не е решение. Имаме нужда от силен регулатор, от национална стратегия, която да обхване всички аспекти на сектор „Енергетика“, заяви още държавният глава.

В Лондон Росен Плевнелиев изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус“ на тема „Югоизточна Европа: пътят напред“. Днес приключва официалното посещение на президента в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
konstanca
преди 10 години
Така му е угодно на псевдо президента, да види популизъм, но истината е, че ЕРП-тата трябва да престанат да ограбват българите и с право ще им отнемат лицензите, а президентът отново не мисли за народа си, а само и единствено за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още