IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Божков: До края на април ДКЕВР може да има решение за лицензите на ЕРП-тата

Токът няма да поскъпва в "обозримо бъдеще", категоричен беше членът на енергийния регулатор

08:04 | 20.03.14 г. 2
Е. Божков: До края на април ДКЕВР може да има решение за лицензите на ЕРП-тата

До края на април Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да има решение за лицензите на електроразпределителните дружества, стана ясно от думите на члена на регулатора Еленко Божков в ефира на БНТ.

Той коментира, че в момента ситуацията е различна от тази в началото на 2013 година, когато регулаторът е разглеждал искане на прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Според решението на ДКЕВР дружествата имат седемдневен срок да платят и 14-дневен срок, за да внесат писмено становище по казуса, а на 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР по казуса. След две седмици на закрито заседание на регулатора може да се стигне до становище по казуса, коментира Божков.

Той обясни, че проблемът с неплащането е от началото на годината и Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалбата за спрени плащания още през януари. Оттогава са водени непрекъснати разговори за разрешаване на проблема, но плащания така и не са направени.

Божков определи като „подигравка” плащането на EVN, защото са били под формата на кредитиране на НЕК.  EVN дължи над 200 млн. лева на държавната компания. Той беше категоричен, че дружествата задължително трябва да платят дължимите суми.

Ако се стигне до фактическо отнемане на лицензите на дружествата, по закон ДКЕВР трябва да назначи специален управител. Той ще управлява въпросното дружество в продължение на две години – този срок е необходим за издаването на нов лиценз или на съда да отмени като незаконосъобразно отнемането.

„Електричество до крайните потребители по същество ще бъде доставено от същото дружество, но вече управлявано от особения управител”, допълни Божков.

Членът на ДКЕВР отхвърли всички обвинения към регулатора  и коментира, че натрупаните задължения са от 2012 година. „ДКЕВР не трябва да се разглежда като тетрадка за оплаквания в квартална сладкарница”, обяви Божков и допълни, че самите ЕРП-та грешно са направили своите сметки за изкупуване на зелената енергия.

ДКЕВР не разглежда въпроса за повишаване на цената на тока, обясни още експертът. Според него в „обозримо бъдеще” токът няма да поскъпва. „Основата, която играе при образуването на цената, е Законът за енергетиката и съответните наредби”, категоричен беше Божков. 

Развитието на казуса с електроразпределителните дружества можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още