IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба се обръща към чуждестранните инвестици

Външните капитали ще допринесат за възстановяването и устойчивото развитие на националната икономика, коментира министър

10:19 | 20.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Куба се обръща към чуждестранните инвестици

Куба започва обсъждането на ново законодателство, което ще разшири ролята на чуждестранните инвестиции в икономиката на островната страната, съобщава CNBC. Дебатите в парламента ще бъдат насочени към привличането на външни капитали и увеличаването на растежа.

През 2011 г. управляващата комунистическа партия прие план от повече от 300 точки, който имаше за цел да преустрои курса на икономиката. Стратегията включваше преместването на 20 на сто от работната сила от държавния към частния сектор, който е съставен основно от ферми, малки предприятия и кооперации.

Според публикации в местните медии очакванията на кубинските политици са, че по-големите потоци от чуждестранни инвестиции ще увеличат износа, високотехнологичните проекти, както и че ще допринесат за създаването на нови работни места.

"Държавният съвет на Куба призова за извънредна сесия Националното събрание на народната власт за 29 март, за да анализира предложения закон за чуждестранните инвестиции", се посочва в кратко изявление на правителствения портал Cubadebate. По-голямата част от детайлите в законопроекта обаче са третирани като държавна тайна.

Официозът на комунистическата партия – вестникът Granma, цитира министъра на външната търговия и инвестициите Родриго Малмиерса, който заяви, че новият закон ще включва "подобрени гаранции и стимули за чуждестранните инвеститори".

Привличането на чуждестранни капитали "ефективно ще допринесе за устойчивото развитие и за възстановяването на националната икономика", отбеляза още Малмиерса.

Съгласно сега действащия закон, който е в сила от 1995 г., чуждестранните дружества плащат 30 на сто данък върху печалбата и 20% данък върху труда. Ставката върху труда обаче неколкократно бе коригирана надолу в последните години.

В момента в Куба има около 200 съвместни предприятия и други проекти с чуждестранни инвестиции. В началото на миналото десетилетие обаче броят им бе повече от 400.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 10 години
И тез зарязаха комунизъма - на глад не се издържа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още