IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

Възстановяване на семейното подоходно облагане е друга мярка, предложена от синдиката на социалния министър Хасан Адемов

14:01 | 20.03.14 г. 50
И КТ „Подкрепа“ поиска по-висока вноска за пенсия

И КТ „Подкрепа“ поиска увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица. Синдикатът предлага повишаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,2%, а на вноската за безработица - с 1% от 2015 година.

Миналата седмица КНСБ поиска същото, като настоя предложенията да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Припомняме, че в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година.

Предложенията за промени в трудовото законодателство са изпратени до министъра на труда Хасан Адемов от ръководството на КТ „Подкрепа", съобщават още от синдиката. 

Сред предложенията е и премахване на максималния осигурителен доход (2400 лева), както и установяване на задължение да се плащат осигурителни вноски върху всички доходи от труд.

За минималните осигурителни доходи се предлага да се превърнат в минимални работни заплати по основни икономически дейности и групи професии.

Криминализиране на умишлено укритите осигурителни вноски също е сред мерките, предложени от "Подкрепа".

Организацията поиска и преустановяване на практиката за изплащане на еднократни и периодични социални помощи (коледни, великденски и др.) за сметка на осигурителната система.

Установяването на нулева вноска за универсалните пенсионни фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (втори стълб) е друга предлагана мярка. Според сега действащото законодателство 5% от вноската за пенсия отива във втория стълб. От КТ „Подкрепа“ предлагат тези 5 процента да се занулят и да се върне разпоредбата от 2005 година, според която размерът на тази вноска се определя със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предлага се и въвеждането на вноска от 0,5 процента, която работодателите да внасят във фонд „Гарантиране на вземанията“ на работниците при несъстоятелност.

Относно условията за пенсиониране КТ „Подкрепа“ предлага да се върне точковата система, която дава възможност за предсрочно и гъвкаво пенсиониране, но нужният брой точки за мъжете да бъде 102, вместо 100, а за жените - 96, вместо 94.

А във връзка с пенсионната възраст се предлага възстановяване на плавното повишаване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените от 65 години и 8 месеца до 67 години, при запазване на изискването за най-малко 15 години действителен осигурителен стаж за придобиване право на пенсия.

Мерките, предлагани от синдиката, за осигурителните плащания са:

- определяне на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на една минимална работна заплата за страната;

- възстановяване на семейното подоходно облагане;

- премахване на тавана на пенсиите, определени за осигурителен стаж, положен изцяло след 1 януари 1997 г.;

- преизчисляване през 2017 година на всички пенсии с актуалния среден осигурителен доход за 2016 г. и с повишената от 1 януари 2017 г. тежест в пенсионната формула на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,1 % на 1,2 %;

Всички предложения можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Бизнеса ни е "миши" за да се перчи и определя правила в Европейски мащаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ще поиска я! Кротко под сурдинка ....със страх да не ядоса тези които ги хранят но трябва да отчете дейност. :) Натиска всъщност идва от Европа и ще се засилва!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
+, Точно! Плюс една-две добавки, относно цветнокожи, МВР, МО, НАП....и всички знайни и незнайни буквени комбинации.Важно е да се отбележи, че официално представиха пред стадото сметката.А тя е проста. До прибл. края на `13, един работещ=един пенсионер, от месец-два, 1 работещ=2пенсионери => официално искане/забележете/ от "синдикати", за Просто удвояване на осигуровки касаещи пенсии и безработица. И.....ето, проблема е решен. Това Им е Простото аритметика. К`вото и да коментираме. А в стара тема се изкаментира едно просто изчисление/и ексела го прави/, за вноски по лична партиди/влог, депозит или нещо к`вот е удачно/ за период от старт на трудов стаж до край и аритметиката показва европейска пенсия за статистически отчетения остатък средна продължителност на живот с добавък предвидени за периодите покрити боледувания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Ако се премахне ранното пенсиониране на нищоправещите и инвалидните пенсии давани на здрави хора ще има предостатъчно пари за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
В интернет форум при тоя допотопен начин на комуникация/*** чат/ трябва да имаш много излишно свободно време за да доказваш сериозно тези. Нито имам излишно време, нито желая такъв начин на доказване. При гласов форум може, но тук никс!!!! Пък ти можеш да си мислиш каквото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ти досега не само не си доказал нещо, ами дори не си казал нещо, което да се налага да докажеш или защитиш, само плюеш върху другите, които поне имат някаква теза или идея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Вникни в това което е написал, и ....би трябвало да се ужасиш....ако не се ужасиш просто си един перко. Иначе всеки може да напише каквото си иска за всеки....пиниза е, дали може да го докаже!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Cokrat1, напълно се уверих, че си цуцулист. Те така разрешават конфликтите и проблемите - убиват опонентите си.Не е зле да помниш, че тоягата има два края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
"чудесно мнение"...Държавата е най-добре да се премахне от пенсионното осигуряване и въобще от всяко централно преразпределение......Това е предложение 1. Предложение 2 ще бъде сигурно...сегашните, и бъдещи пенсионери/тези който сега са над 55 години/ най-добре да бъдат избити или натикани в концлагери до измирането им/ щото пречат на младите и им изземват от доходите, а те искат да живеят тук и сега колкото може по охолно. Ако се вземе такова решение, аз ще те намеря тебе "***" и лично ще те застрелям. Бъди сигурен, че като мен ше бъдат стотици хиляди....тогава не ви виждам как ще се радвате на охолния си живот. Това мнение е абсолютно сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
Angel62
преди 10 години
Държавата е най-добре да се премахне от пенсионното осигуряване и въобще от всяко централно преразпределение. Някои вероятно си спомнят как последното соц. правителство по време на краша (незаконно) нулира пенсионният фонд. Каква е вероятността чиновници с ~2500лв. заплата честно да решат на коя фирма да се даде изпълнението на да кажем ~30M лв. поръчка след "публичен търг". Пример правене на лична карта: -US - $36 за 0.5 часа при среден семеен доход $4500Spain - ?Е20 за 0.5 часа при среден семеен доход E1430Bulgaria - ??? ?? дена при среден семеен доход 3937лв. (3937 силно не ми се вярва, но sofiaecho.com го твърдят)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още