IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценките продължават да притискат собственика на молове у нас GTC

Около 60% от загубата от преоценки на компанията идват от България, Румъния и Хърватия, въпреки че се отчита подобряване на оперативните резултати на активите

10:45 | 21.03.14 г. 1
Обезценките продължават да притискат собственика на молове у нас GTC

Обезценките на активи продължават да притискат полския инвеститор в бизнес имоти Globe Trade Center (GTC) – собственик на няколко мола в България. Около 60 на сто от загубата от преоценки на компанията идва от преоценките на активите в България, Румъния и Хърватия, въпреки че оперативните резултати на същите имоти са се подобрили, посочва се в отчета за 2013 г.

Общо нетната загуба от обезценки се изчислява на 190 млн. евро.

Балансовата стойност на активите на компанията в България се е понижила с 25% през миналата година до 65 млн. евро, като представлява 6% от общия портфейл на групата.

Търговските активи на компанията, които представляват 35% от портфейла ѝ, като цяло са понижили балансовата си стойност с 14 на сто до 393 млн. евро.

При офисите, които формират 65% от портфейла на GTC, балансовата стойност записва спад от 5 на сто до 735 млн. евро.

Средно заетостта на моловете на GTC в България достига 89% при 91% за всички търговски активи на инвеститора. Миналата година инвеститорът е успял да отдаде 3 600 кв. м в мол Galleria в Стара Загора на Askent, което е една от най-големите сделки за годината.

Заради свиването на финансовите разходи на компанията, икономиите и подобряването на оперативните резултати на активите ѝ в България, Румъния и Хърватия обаче печалбата преди данъци се е повишила до 22 млн. евро срещу 6 млн. евро през 2012 г. За годината се отчита нетна загуба в размер на 177 млн. евро.

Общият дълг на GTC е намалял с 18 на сто до 992 млн. евро спрямо 1,205 млрд. евро през предходната година. Въпреки това обаче заради продължаващите обезценки съотношението на дълга към активите се увеличава с 2 процентни пункта до 55 на сто, така че компанията продължава с усилията за намаляване на задлъжнялостта.

GTC посочва, че вече е набрала средствата за плащанията по емисия облигации с матуритет през април. Компанията продава активи, а наскоро емитира и нови облигации на обща стойност 200 млн. злоти, за да финансира експанзията си и да изплати част от дълговете си.

Компанията отчита спад на приходите от наеми и услуги до 118 млн. евро през 2013 г. от 129 млн. евро през 2012 г., което обаче се обяснява с продажбата на Platinium Business Park във Варшава и намалението на наемните равнища на офисите в Полша и Унгария.

Приходите от продажби на жилищни имоти са се свили до 13 млн. евро през миналата година.

Разходите на компанията около продажбите са се намалили до 3 млн. евро през 2013 г., а административните са се свили с 10 млн. евро до 9 млн. евро. Финансовите разходи са се свили до 49 млн. евро.

Ръководството на компанията обяви на пресконференция, че възнамерява да започне да купува подценени активи, вместо да строи нови. „Подготвяме и оценяваме нова стратегия, която включва придобиването на определени проекти, като предвиждаме да продължим да се финансираме от продажбата на нестратегически активи“, коментира главният изпълнителен директор Алан Ицкович, цитиран от Ройтерс.

„Регионът се промени. По-евтино е да придобиеш сгради, отколкото да ги строиш. Политиката ни ще бъде да придобиваме подценени имоти и да се опитаме да ги възродим“, допълва той.

Компанията явно следва стратегията на новия ключов акционер – американският фонд за дялов капитал Lone Star, който купи дела на Kardan за 160 млн. евро. Ицкович коментира, че стратегията на Lone Star е приложима за региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Скоро щр започне да ги прритиска и ниското потребление, и накрая и те ще се изметат от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още