IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичността възпира българските фирми да излязат на борсата

Повече компании трябва да търсят финансиране на капиталовия пазар, смята Теодор Георгиев

18:40 | 23.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Публичността възпира българските фирми да излязат на борсата

Развитите компании в България трява по-често да търсят финансиране чрез капиталовия пазар и Българската фондова борса (БФБ), каза в предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria On Air основателят на MBAcademy Теодор Георгиев.

У нас предпочитаният начин на финансиране е чрез банково кредитиране. От една страна при него са ясни параметрите, но банките търсят определени гаранции за парите, които отпускат. Затова те поставят редица условия, били те за размера на капитала, оперативната печалба и др. и по този начин до голяма степен се намесват в дейността на компанията, посочи Георгиев.

Набирането на средства през БФБ може да стане по два начина: чрез издаване на облигации или продажба на нови, или вече съществуващи акции.

„Това, което възпира българските компании да набират средства на борсата, е, че те трябва да станат публични, което означава да публикуват отчети на дейността си на всеки три месеца. Това е трън в петата на родния предприемач”, отбеляза Георгиев.

„Стартиращият бизнес у нас най-често се финансира от европейски фондове и по специално по програмата JEREMIE. Това наистина е една добра възможност, защото на всеки три месеца се набират между 200-300 компании и се инвестира в около 5-10 от тях. Откакто функционират на територията на България, двата основни фонда са инвестирали в около 100 компании”, каза той.

Друг удачен вариант за финансиране е намирането на бизнес ангели.

„В България няма толкова много хора със свободен ресурс, които да финансират начинаещи проекти, но на малък пазар като нашия човек може сравнително лесно да достигне до тях, стига да е амбициран и да знае какво иска”, каза Георгиев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Човека е напълно прав...ти явно не си разбрал написаното. Има се предвид тия който не са на борсата...а пък имат нужда от пари....хем искат пари...хем обаче се страхуват от публичността която ще породи набиране на капитал от борсата за почти без пари...Огромната част от БГ бизнесмените са абсолютни *** по отношение на това как можеш с най-малко разходи да набереш нужен капитал за да кажем страхотна бизнес идея. Едва ли 5 % ще посочат като възможен източник БФБ.А иначе мажоритарите който са на борсата са големи гадняри...но, не забравяй, че огромната част от дружествата на борсата за там по силата на административен акт - закон. Или нямат добри идеи...или не им трябват пари щото си имат достатъчно. Тия който аз познавам са от вторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 10 години
"Публичността възпира българските фирми да излязат на борсата" - смях в залата. Не е това. Калпавите правила спират инвеститорите и затова няма фирми там. Инвеститорите са превърнати в донори на мажоритарите. Особено малките инвеститори. Да сте видели мажоритар да се притеснява, че цената на акциите му е паднала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още