IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През февруари домакинствата добавиха нови 114 млн. лв. към спестяванията си

Спестяванията на населението са нараснали с близо 10% за последната година до рекордните 38,5 млрд. лв.

13:14 | 25.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
През февруари домакинствата добавиха нови 114 млн. лв. към спестяванията си

През февруари населението е добавило само 114 млн. лв. към депозитните си сметки, след като през януари общата сума на депозитите се увеличи с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. спестиха домакинствата. Това разкриват данните на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки по-малката заделена сума и през втория месец на годината спестяванията на населението нараснаха до рекордни стойности. Статистиката показва, че депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)* през февруари нарастват с 9,5% на годишна база до 38,461 млрд. лв.

Огромните суми, които населението трупа в банките, продължават да се увеличават главно заради икономическата и политическата несигурност. Фактор, който се посочваше като причина за нарастване на спестяванията бе и понижената икономическа активност на самите потребители. Влиянието му обаче е поставено под съмнение, защото от последните статистически данни за търговията на дребно видяхме, че през март тя е нараснала за седми пореден месец.

Оптимистични са и прогнозите на БНБ за първото полугодие на 2014 г. относно икономическата активност както на населението, така и на предприятията. Според централната банка това ще се случи на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите.

Така към 28 февруари 2014 г. депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,4 млрд. лв., като нарастват с 8,9% за година. Средствата в банки на финансовите предприятия обаче се понижават с 0,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на втория месец на годината те възлизат на 3,685 млрд. лв.

Сумата на спестяванията в икономиката продължава да бъде по-голяма от сумата на отпуснатите от банките кредити към домакинствата, финансовите и нефинансовите предприятия.

В края на месеца общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,723 млрд. лв., като на годишна база тя се увеличава с 0,7%. Общата сума на депозитите пък вече е 57,546 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с цели 8,7% на годишна база, показват още данните на Българска народна банка (БНБ).

Но според централните банкери заради високата норма на спестяване растат и привлечените средства в самата банкова система. Според тях това, в съчетание със сравнително ниското търсене на заемни ресурси, обуславя поддържането и на висока ликвидност в система. Това БНБ отчита като положителен знак за състоянието на сектора. За състоянието на икономиката и в частност – за потреблението – това обаче е лош сигнал.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,538 млрд. лв., като през февруари на практика остават без промяна. Те регистрират минимално повишение от 0,04% на годишна база, след като се понижиха през януари.

Потребителските кредити възлизат на 7,381 млрд. лв. и са с 2,1% повече спрямо края на февруари 2013 г. В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,808 млрд. лв., като намаляват с 0,9% на годишна база. В четвъртък от БНБ предстои да разберем какви са тенденциите при лихвите по видовете кредити. Последната статистика показа, че през януари лихвите по новите потребителски и жилищни кредити в левове са спаднали.

През януари заемите за нефинансовите предприятия се покачват с 1% на годишна база и достигат 35,219 млрд. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 966,1 млн. лв. за същия период, като в сравнение с февруари 2013 г. те се повишават с 1%, разкриват още данните на БНБ.

* Към категорията „домакинства и НТООД“ се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
До коментар 5 от РовърВие нормален ли сте?В тази несигурна обстановка, когато всички ,дори правителството източва народа, освен банки,енергийна мафия, когато никой на никой не плаща, и народа отделя по някоя стотинка за черни дни, да го обиждате???А не се ли замисляте че данните са манипулирани от банките? Ако имах право бих Ви изритал от форума със забрана завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Опити се правят, ама банките са частни и нещо не успяват.Иначе ако бяха като НЕК досега да си източили 5 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
rover
преди 10 години
Огромните суми, които населението трупа в банките, продължават да се увеличават главно заради икономическата и политическата несигурност=========================================================================Според мен населението е много безотговорно, като си спестява паричките в банките, вместо да ги харчи с високопатриотичната цел - раздвижване на пазара.Е толкова ли не измислиха начин да им ги измъкнат тези парички и да ги изтупат?Явно неблагодарното и неблагоразумно население, вечно определящо се като най-бедно и нещастно на цялата планета, богатее и дебелее на гърба на държавата. Аман от тунеядци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
senzor
преди 10 години
90 % от тези спестявания са в сметките на 5-10% от домакинствата и растат само техните спестявания.На останалите спестяванията растат само от лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
Смятате да ги окрадете ли тези парички? Ясно за това броите пилците в края на всеки месец ли? Според мен трябва да същестуват законови ограничения, които да забраняват масовото разгласяване (broadcasting както вие журналистите предпочитате) на отчетите на БНБ, защото това открито влияе на цените на стоките и услугите у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
avramcho
преди 10 години
Ще , Ще...Успиват ги с подобни публикации , галят ги по косъма...но така ще ги засилят , че свят ще им се завие Дава ли ти банка пари за да Не купуваш евтино...ще си прибере парите със двойна лихва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
RedBot
преди 10 години
Време е дирижорите да подстрижат стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още