IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: В момента изчисляваме понесените вреди в България за пред арбитража

Все още оставаме отворени за взаимно решаване на спора с регулаторните органи, заявиха от компанията

17:06 | 26.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EVN: В момента изчисляваме понесените вреди в България за пред арбитража

Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) проведе първото си заседание по процедурата, инициирана от EVN срещу местните регулатори. Предстои да предявим исканията си за понесени вреди, изчисленията за които текат в момента, съобщиха от компанията.


По тази причина не мога да потвърдя конкретна сума, публикувана в медиите, отбелязва Щефан Цах, ръководител корпоративни комуникации в компанията. EVN все още остава отворена за взаимно решаване на въпроса в интерес на двете страни, посочва той.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че не се притеснява от заплахата на EVN за внасяне на иск на стойност 1 млрд. евро срещу държавата. "Подобни искове се решават в съда", допълни той.

По-рано през месеца заради неуредените въпроси с компенсирането на разходите за ВЕИ за периода 1 юни 2012 – юли 2013 г., включващи и регулаторни нарушения, EVN е инициирала процедура по международен арбитраж в ICSID (Centre for Settlement of Investment Disputes).

Спорът произтича от действията на българския регулатор и правителствените агенции във връзка с ценообразуването на електричеството и компенсацията за обществени задължения във връзка с възобновяемата енергия. Тези мерки доведоха до съществени загуби за EVN AG и нейните поделения, се казва в прессъобщението на EVN.

Оттогава насам EVN AG на няколко пъти прикани българското правителство към преговори, за да се постигне приемливо за двете страни решение. Тези усилия досега не доведоха до разрешаване на спорa, констатират от компанията. 

Припомняме, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране постави седемдневен срок на енергийните дружества да се разплатят с НЕК. Срокът за EVN изтича на 28 март (петък). По информация от НЕК EVN България Електроснабдяване й дължи 216, 6 млн. лв. 

ЕРП-тата са прихващали от сумите, дължими на НЕК, невъзстановените им от Националната електрическа компания плащания за възобновяема енергия. До вчера нямаше постъпили плащания в сметките на НЕК от страна на ЕРП-тата. На този етап дружествата нямат официална позиция какви ще бъдат действията им до края на седмицата.

Именно с поемането на отговорността на всички по веригата ще бъде намерено решение на ситуацията, обясни днес изпълнителният директор на EVN в България Калина Трифонова. Тя посочи, че за проблема със задълженията към производителите на зелена енергия са уведомявали многократно енергийният регулатор.

EVN също е започнало регулярно прихващане на загубите, за да не изпадне във финансова несъстоятелност, каза тя. Според нея прихващането е нормална практика между търговски дружества и не е забранена от енергийните закони в страната. Според Калина Трифонова отнемане на лицензи няма да подобри ситуацията, а ще донесе допълнителни сътресения в системата.

Според Трифонова дефицитите са натрупани заради дългосрочната държавна политика, свързана с насърчаването на зелената енергия. Няма обаче адекватна политика за реализирането й. Така EVN и потребителите са били въвлечени, макар и не страна по казуса, поставени са поставени по средата между ВЕИ  и НЕК.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 4
lubenmark
преди 10 години
Не е ли вече време да изметем ЕРП. Такаво безочие срещу България, едва ли някъде се среща. Причината е ясна,че България няма държава. А хората на страната са подложени на геноцид от една група продажни управници. Е ясно ли защо нашите деца бягат извън страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Ами хайде изчисли ги и заведи иск, защо се оплакваш?От където и да го гледаш, правителството е за бой, първо, защото не ги е подпукало по линия на следприватизационен контрол и второ, защото ще го осъдят и ние ще платим .. можеби не 1 милиард, но половината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
stoiloff
преди 10 години
ЕЖН а Българския народ ако изчисли вредите нанесени от вашите кухи и измислени инвестиции? Знаете ли че ще има да плащате със целия си наличен капитал че и два пъти отгоре! ВЪН от страната ни източвачи на живота ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още