IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пряката търговия между китайския юан и британския паунд вече ще е възможна

Постигнатото споразумение за клиринг и сетълмент в юани е първото извън Азия и ще утвърди Лондон като световен център за търговия с валутата

10:25 | 27.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Клиринговата къща във Великобритания ще предостави по-широк достъп на европейските инвеститори към китайския валутен пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клиринговата къща във Великобритания ще предостави по-широк достъп на европейските инвеститори към китайския валутен пазар. Снимка: Ройтерс

Великобритания постигна сделка с Китай за създаването на клирингова къща в Лондон, чрез която да е възможна пряката търговия между юани и британски паунди. Споразумението е част от опитите на Острова да засили позициите си като център за китайските инвестиции извън Азия, пише CNBC.

Централната банка на Англия ще подпише споразумение с Централната банка на Китай за осъществяването на клиринг и сетълмент в юани на 31 март. Сделката е „огромна стъпка напред“ към създаването на клиринговата къща „много скоро“, заяви по този повод финансовият министър Джордж Озбърн.

Клиринговата къща във Великобритания ще предостави по-широк достъп на европейските инвеститори към китайския валутен пазар, особено след като Лондон се стреми да се превърне в притегателен център за китайските инвестиции.

По данни на SWIFT 62% от плащанията в юани извън Китай се осъществяват именно в Лондон, а мениджърите на активи в столицата са единствените на Запад, които могат да инвестират директно в китайски акции в местната валута.

„Свързването на Великобритания с най-бързо развиващите се части на света стои в центъра на нашия икономически план. Ето защо през последните три години управляващите полагаме толкова много усилия, за да бъдем сигурни, че сме водещият западен център за търговия с китайската валута“, казва още Озбърн.

Лондон среща яростната конкуренция на Люксембург и Токио, но вече е първата страна членка на Г-7, която сключи споразумение за валутен суап с Централната банка на Китай. Постигнатото споразумение за клиринг и сетълмент в юани е първото извън Азия.

До този момент Лондон разчитаще на Хонконг за предоставянето на клирингови услуги в юани. През 2009 г. Хонконг се превърна в първия офшорен търговски център за юани.

През последните няколко години търговията с китайските пари се разраства. През 2013 г. тя достигна 120 млрд. долара на ден, показват данни на Банката за международни разплащания, в сравнение със среднодневните 4,65 трлн. долара за американския долар.

„Това затвърждава тенденцията, че Китай търси повече места, на които юанът да бъде търгуван с цел да се насърчава интернационализацията му така, че повече търговски и финансови сделки да могат да бъдат извършвани с валутата“, коментира за CNBC валутният анализатор в BNP Paribas Майкъл Снейд.

По-рано този месец Пекин разшири валутния коридор за юана от 1% на 2% - знак, че страната иска да даде повече свобода на финансовите пазари при определянето на стойността на валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Аз не бих подценявал толкова много едни 120 милиарда на ден. Освен това никой не е казал, че нещата ще се случат от днес за утре. Да не говорим, че дори и най-големият балон може да се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
meto76
преди 10 години
През последните няколко години търговията с китайските пари се разраства. През 2013 г. тя достигна 120 млрд. долара на ден, показват данни на Банката за международни разплащания, в сравнение със среднодневните 4,65 трлн. долара за американския долар.До тук с приказките за изместването на долара като световна валута 1. Ежедневните разплащанията в долари 39 ПЪТИ повече от тези в юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още