IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минчев: България ще понесе най-много негативи, ако има санкции срещу Русия

Не е добър сигнал, че интеграцията на Русия в световната икономика е в стагнация, твърди зам.-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата

10:02 | 28.03.14 г. 5
Г. Минчев: България ще понесе най-много негативи, ако има санкции срещу Русия

„Ако има санкции за Русия заради кризата в Украйна, България ще понесе най-много негативи, не е в наш интерес да подкрепим подобна мярка“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата Георги Минчев.

Според него страната ни ще бъде една от най-потърпевшите от налагането на сериозни санкции, защото каквито и да са, "ще имат икономически проекции".

„Преди дни един анализатор каза, че да стреляш по Русия е като да се простреляш в крака. Брутният вътрешен продукт на Русия е съществена част от системата, която обезпечава еврото. След прибалтийските страни, които са изключително зависими от търговията си с Русия, както и Украйна, която буквално ще изчезне като икономически субект, ако спре търговията си с Москва, най-потърпевша страна в ЕС ще бъде България. И то при леки санкции и едно охладняване на отношенията, а не тотални санкции, като железни завеси и блокади“, обясни Минчев и добави, че България е смъртоносно зависима от Русия.



Според него не е добър сигнал, че естественият процес на интеграция на Русия в световната икономика и икономиката в Европейския съюз (ЕС) е в стагнация. „Ние вече търпим преки загуби от тази ситуация. Възможните загуби от изострянето на отношенията, които ще претърпи общността се оценяват между 50 и 100 милиарда евро на годишна база. Знаете, че общият стокооборот между ЕС и Русия е над 450 млрд. евро. България ще поеме достойна част от тези загуби“, каза още Минчев.

По думите му има голяма вероятност кризата да предизвика сериозни проблеми в производствата в Украйна, които са пряко свързано с много български фирми. „Вече им проблем с доставката на традиционни стоки, които си набавяме от региона. Говоря за метали и някои стоки в областта на енергетиката и базовите суровини. В производствата всичко се планира за година напред, ако украинските производители отпаднат от пазара, това ще се отрази съществено на търговския баланс в ЕС. Вероятно ще доведе до поскъпване на въглища, торове, метали“, поясни експертът.

Според Минчев, Украйна ще се интегрира много по-трудно към общността без участието на Русия, отколкото без намесата на Москва. „Жизнено важно е Русия да се включи в икономическата реформа в Украйна, която е неизбежна“, добави заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
С какво друго да помогнем , ако не с понасянето на загуби ?Това можем това , трябва да направим - то иначе се губи смисъла от несъгласието ни с позицията на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
то това беше правилото и за "правоимащите" в НРБ, СССР, САЩ, Великобритания, Китай и навсякъде другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Нищо чудно! Такова е правилото в ЕС :за бедните загубите , за богатите приходите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
1. На Минчев му се плаща да говори така.2. Най-губещи са местната путинова пета колона. За пример ще ти кажа че те имат привилегирован достъп до руските пазари за определени неща но в замяна на това са инструментите чрез които руските национални интереси са приоритет на някои български политици и партии.Например - Great Wall се сглобяват в България основно за да се продават на руския пазар и това е само един от инструментите откъдето идват финансирането на всичко, което Русия иска да направи в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
И кво стана? Заглавието - НАЙ-ПОТЪРПЕВШИВ текста 'След балтийсите страни"Реално, не казва ЗАЩО a раздува локуми колко е оборота между ЕС и Русия. България няма да е дори в челото на загубите. Единствения наистина сериозен проблем са газовите доставки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още