IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Клисарова: Образованието не трябва да бъде самоцел

Качественият човешки потенциал, който трябва да изградим, е факторът, който кара една нация да върви напред, смята проф. Николай Милошев от БАН

08:14 | 02.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анелия Клисарова: Образованието не трябва да бъде самоцел

Министърът на образованието Анелия Клисарова е категорична, че с въвеждането на дуалната система учениците и студентите няма да бъдат превърнати в работници и тяхното развитие и бъдеще няма да бъде прекъснато.

„С бизнеса сме единодушни, че държавните изисквания ще бъдат спазвани. Всеки ще може да вземе матурите си и да продължи своето висше образование. Ролята на бизнеса в дуалната система е много голяма“, каза тя по време на конференцията „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”, като уточни, че той трябва да участва в изработването на учебните планове и в обучението на заставниците, на училищните преподаватели. Според министър Клисарова най-важно е да има добра връзка между представителите на образователната система, бизнеса и кметовете по места, за да може преходът да бъде плавен.

„Образованието не бива да бъде самоцелно“, категорична е Клисарова. Трябва да дадем на младите хора знанията, уменията, компетенциите, необходими им за реализацията им в живота. Само по този начин ще ги мотивираме да бъдат в училище, в университета, за да получат тези знания.“

„Мина първо четене на Закона за професионалното образование и обучение и се надяваме до две седмици да бъде гласуван и да започне въвеждането на т.нар. дуалната система, или учене по време на работа. Правят се тези промени, защото е доказано колко важно е това младите хора да могат да получат уменията и знанията, необходими за започването на работа веднага. Такива примери вече има“.

Стратегията за висшето образование ще влезе до две седмици в Министерски съвет, а по време на форума Анелия Клисарова разкри, че в Изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания“ ще бъде включен и представител на бизнеса.

„Българската академия на науките също е тясно заинтересована от това в сферата на науката да идват образовани хора“, смята заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) проф. дфн Николай Милошев.

„След 1989 г. бизнесът, ориентиран към своите икономически аспекти, може би подцени ролята на качествения човешки потенциал, който трябва да бъде изграден. Подценихме го и ние, като деятели на науката и образованието, а и до известна степен и държавата. Човешкият ресурс се изгражда бавно, с много търпение. Качественият човешки потенциал, който трябва да изградим, е факторът, който кара една нация да върви напред“, каза бившият министър на образованието по време на откриването на форума.

Събитието се организира с любезното съдействие на Виваком, Българска банка за развитие, Висше училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Какво споделиха сегашният министър на образованието Анелия Клисарова и бившият образователен министър проф. Николай Милошев вижте във видео материала от конференцията „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""""Човешкият ресурс се изгражда бавно, с много търпение. Качественият човешки потенциал, който трябва да изградим, е факторът, който кара една нация да върви напред, каза бившият министър на образованието по време на откриването на форума.""""""""""""""Нация и понятието "човешки ресурс" са самоизключващи се!Повръща ми се от такива събития, на които се говори с езика на крпорациите! Човешки ресурс!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още