IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високоплатените професионалисти съвсем не са най-щастливите хора

Работата на чист въздух, изглежда, се асоциира с по-високото ниво на лично благополучие

18:16 | 28.03.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Снимка: www.sxc.hu

Последните изследвания на британски и американски социолози на удовлетвореността, която хората изпитват от професионалната си дейност, са дали неочаквани резултати. Оказва се, че материалното възнаграждение продължава да играе важна роля, но най-високоплатените професионалисти съвсем не са най-щастливите и доволни от живота хора. Коя професия прави хората щастливи?

В. Guardian публикува топ 10 на професиите, които носят най-голямо удовлетворение във Великобритания. Класацията е съставена от британския институт Legatum.

На първо място са се оказали представителите на духовенството, които имат среден годишен доход от около 20 600 британски лири (34 100 долара).

На второ място са топ мениджърите и високопоставените чиновници. След тях се нареждат мениджъри и собственици на селскостопански предприятия и на предприятия за растениевъдство, корпоративните секретари, специалистите по управление на качеството и техническото регулиране, мениджъри в сферата на здравеопазването, практикуващи лекари, фермери, мениджъри и собственици на хотели. На последно място в топ 10 са електротехниците и компютърните специалисти.

Най-нещастни във Великобритания се чувстват съдържателите на пъбове и работещите на места, където се продава алкохол. Те заемат последното, 274-то място в класацията.

"Макар да съществува връзка между заплатата и удовлетвореността от живота, представителите на редица високоплатени професии не се смятат за успели и обратното. Въпреки че средният им годишен доход е в размер на 39 000 лири (64 700 долара), инженерите геодезисти например са се класирали едва на 41-во място“,  коментира резултатите от изследването BBC. От своя страна, фермерите получават средно по 24 500 лири (около 40 700 долара) на година, но се чувстват много по-щастливи и заемат 8-мо място. Работата на чист въздух, изглежда, се асоциира с по-високото ниво на лично благополучие.

Британските власти разработват специален "уеб калкулатор". Той ще позволи на хората, които не могат да направят избор между две професии и кариери, да сравнят средните доходи и равнището на удовлетвореност от живота, която се асоциира с всяка професия. Например човек, който решава дали да работи като секретар (със средна годишна заплата от 18 200 лири) , или да стане шофьор на линейка на "Бърза помощ" (получава малко над 22 800), може да разбере, че представителите на първата професия са по-удовлетворени.

"Това съвсем не означава, че кръчмарите не могат да са весели и щастливи, а викариите - нещастни. От всичко това не следва също, че професионалната дейност прави хората щастливи или нещастни", подчертава наблюдателят на BBC Марк Истън.

"Тези данни обаче дават ключ към избора на кариера, която може би ще донесе най-голяма удовлетвореност", допълва той.

Сюзън Адамс от Forbes цитира данни от подобно изследване в САЩ.

"Сайтът CareerBliss помоли ползвателите да оценят работата си по петобална скала в 10 категории: съотношение на работата и личния живот, отношения с началника и колегите, работна обстановка, ресурси за изпълнение на поставените задачи, оплаквания, възможности за професионално израстване, корпоративна култура, репутация на компанията, ежедневни задължения, контрол на изпълненото", пише Адамс.

В списъка са намерили място 169 различни длъжности и професии, пише Forbes.

“Най-щастливата“ професия в САЩ се оказва администратор на база данни. Според Бюрото по статистика на труда на Съединените щати тази работа е доста добре платена и търсенето на специалисти расте. Бюрото прогнозира, че от 2012 до 2022 година ръстът в сферата ще е 15%.

На второ място в класацията на най-щастливите професии са инженерите в службите за технически контрол, които тестват и контролират работата по програмното осигуряване. Те ценят особено високо обстановката, в която работят. На трето място са т. нар. хедхънтъри - специалистите по подбор на ръководни кадри.

Сред останалите щастливи професии са застрахователи, помощник-ръководители, дизайнери, ръководители и мениджъри на проекти, програмисти, инженери, административни помощници.

Не е изненадващо, според Forbes, че най-нещастната професия е тази на охранителите. Те трябва да опазват недвижимата собственост, да предотвратяват нападения на вандали и да контролират влизането и излизането на служителите. Тази работа може да бъде скучна, без на практика да предлага повишение, освен това осигурява скромни доходи.

На второ място в класацията на най-нещастните професии е сътрудник във филиал на банка. По думите на Хайди Голедж, ръководител на CareeBliss, тази работа е свързана с голям стрес, с необходимостта от вечни отчети, които се правят до стотинка.

На трета позиция са счетоводителите, следвани от мениджър по работа с клиентите, ръководител/директор, шеф на отдел пласмент, сътрудник на служба за техническа поддръжка, специалист по маркетинг/пласмент, мениджър по продажбите, шофьор/оператор на големи машини, например на кранове. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Спомням си в моята служба бяха направили "проучване" на какви стимули работниците се радват най-много. На едно от първите места беше "химикалка" доста преди "парично възнаграждение". Това "проучване" стана вътрешна шега за доста време. По мое персонално "проучване" ас се чувствам право пропорсионално "по-добре" на парите които харча над праговият лимит на оцеляване.И предложението ми за тези дето стигат то такива заключения е да ги направят много по-щастливи базирано на техните заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още