IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът в Китай не бива да се сравнява с Lehman или Bear Stearns

Това, което правят китайците, е опит да наложат дисциплина на пазарите, коментира директор на BlackRock Asset Management

10:45 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Фалитът в Китай не бива да се сравнява с Lehman или Bear Stearns

Не е правилно да оприличаваме корпоративния фалит в Китай на нов епизод от типа „Lehman Brothers” или „Bear Stearns”, смята директорът за Азиатско-тикоокеанския регион на най-голямото управляващо дружество в света - BlackRock Asset Management, цитиран от CNBC.

По-рано този месец Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology не успя да плати лихви за 89,8 млн. юана (14,46 млн. долара) и по този начин записа първия фалит в историята на Китай през последните 17 години.

Имайки предвид факта, че тясно контролираната икономика на Поднебесната империя по принцип не допуска фалити, анализатори изразиха притеснения, че фалитът на Chaori може да предизвика по-мащабна кредитна криза. Експертите сравняваха случилото се със спасяването на американската инвестиционна банка Bear Stearns през 2008 г. и с колапса на Lehman Brothers през есента на същата година.

„Според мен това сравнение не е правилно. Това, което правят китайците, е опит да наложат дисциплина на пазарите. Ще видим ли още фалити? Да“, споделя Марк Маккомби, директор на BlackRock Asset Management за Азиатско-тихоокеанския регион. Дружеството управлява активи за 4,32 млрд. долара към края на 2013 г.

„А дали това е здравословно за икономиката в дългосрочен план? Да, защото по този начин се подсказва на инвеститорите, че трябва да бъдат по-внимателни и да мислят за това, в което се забъркват, при положение, че не винаги има държавна гаранция", добави той.

От BlackRock са умерено оптимистични относно Китай. Маккомби е убеден, че лидерите на страната бележат напредък в придвижването на икономиката към по-устойчив растеж.

Поднебесната империя се опитва да пренасочи икономиката си от инвестициите към потреблението. В резултат на това икономическият растеж се забави от двуцифрените стойности, отчитани през последните десетилетия.

БВП на Китай нарасна със 7,7% през 2013 г., а правителството прогнозира ръст от 7,5 на сто за 2014 г.

По думите на директора на BlackRock управляващите на азиатската страна разбират предизвикателствата и проблемите, с които трябва да се справят по неравния път на реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още