IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда ще усети демографската криза след 2019 година

Най-търсени ще бъдат специалисти със средно образование и професионална квалификация, сочат прогнози на трудовото министерство

13:36 | 31.03.14 г. 2
Пазарът на труда ще усети демографската криза след 2019 година

Към края на 2018 година заетостта средно за страната се очаква да се увеличи с около 5% до малко над 3 млн. души. В по-дългосрочен план от 2019 – 2028 година обаче ще започне да се чувства въздействието на негативните демографски тенденции и се очаква намаление на заетостта с почти 4 на сто.

Това става ясно от прогнозите на Министерството на труда и социалната политика за развитието на пазара на труда и потребностите от знания и умения. Министерството е разработило математически модел на базата на статистически данни от Министерството на финансите, Националния статистически институт, Националния осигурителен институт, Националната агенция по приходите и Агенцията по заетостта.

Прогнозите са групирани в два периода – средносрочен от 2014 – 2018 година и дългосрочен от 2019 – 2028 година.

Като цяло се очаква до към 2028 година заетостта сред висшистите да се увеличи до 90%, сред специалистите със средно и средно-професионално образование – до над 70%. Заетостта сред работната сила с по-ниско от основно образование обаче се очаква да намалява и да достигне около 19%.

Очаква се до 2018 година най-много работни места да бъдат разкрити в секторите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Образование“, „Строителство“, „Транспорт“, „Производство на текстил“, „Държавно управление и държавно обществено осигуряване,“ „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Административни и спомагателни дейности“, „Хуманно здравеопазване“ и други.

Най-много висшисти ще се търсят в сферата на образованието, търговията, държавното управление, финансовите и застрахователни дейности, хуманното здравеопазване, юридическите, счетоводните и инженерните дейности и други.

Най-много свободни работни места за хора със средно образование се очаква да бъдат разкрити в сферата на търговията, строителството, транспорта, производството на текстил, хотелиерството и ресторантьорство, производството на храни и напитки и други.

Като професии се очаква да бъдат особено търсени продавачите и друг персонал за търговията, работници в транспорта и складирането, шофьори, готвачи и сервитьори, а със висше образование – учители от различните етапи на образованието, приложни специалисти по финанси, посредници в търговията, продажбите и бизнес услугите, целия спектър от медицински персонал, разработчици на софтуер и софтуерни приложения, специалисти по базови данни мрежи, административни специалисти, инженери и други.

Дипломата за висше образование - гаранция за намиране на работа, макар и не по специалността

Като цяло се налага изводът, че и в средносрочен, и в дългосрочен план най-много свободни работни места ще има за специалисти със средно образование и адекватна професионална квалификация и те ще бъдат най-търсени, подчерта трудовият министър Хасан Адемов. Очаква се около 70 на сто от новосъздадените работни места да са подходящи за работници и служители със средно образование, допълни той.

Адемов коментира, че е все по-належащо въвеждането на дуалното образование, което ангажира не само трудовото министерство и Агенцията по заетостта, но и Министерството на образованието.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
"Дипломата за висше образование - гаранция за намиране на работа, макар и не по специалността" сигурно е гаранция кат некой си я е платил, *** тъпотийте, еми към 2019 ако са останали само *** на Доган ше му се наложи да ги образова иначе, ше треа продава сараите на комшийте ... и всички видове дерета барабар с постройките, че треа си плати вересийте мхм ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе не че нещо, но аз си мисля, че вече усещаме демографската криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още