IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде изоставеното летище Хеленикон за 915 млн. евро

Инвеститорът Lamda Development ще вложи минимум 8 млрд. евро в "малкия Монако" край Атина

10:06 | 01.04.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гърция продаде изоставеното летище Хеленикон за 915 млн. евро

Приватизационната агенция на Гърция е приела коригираната оферта на Lamda Development SA за изоставеното международно летище край Атина „Хеленикон“, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на агенцията.

Компанията е платила 915 млн. евро за терена с площ 620 хектара, върху който ще изгради мултифункционален туристически и бизнес комплекс, известен като „малкия Монако“.

Lamda подаде първата си оферта през февруари, а в края на март я подобри с 25 на сто. Lamda Development – единственият кандидат-купувач на Хеленикон, се контролира от гръцката фамилия Лацис и китайската Fosun Group.

Инвестицията в комплекса се планира да е малко над 8 млрд. евро, но може да надвиши и 11 млрд. евро, коментира директорът на компанията Одисеос Атанасиу.

Предвижда се да бъдат създадени и 50 хил. работни места, докато проектът бъде осъществен.

Върху старото летище ще бъдат изградени парк с площ 200 хектара, хотели, търговски площи, офиси, училища и друга социална и пътна инфраструктура.

Тази година Гърция очаква да набере 2 млрд. евро от приватизация, въпреки че продължава да изостава от заложените в спасителната програма цели. Миналата година се провали продажбата на държавната газова компания DEPA, а по-късно Сметната палата блокира продажбата на 28 държавни актива, включително и имоти, на две компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ето това са инвестиции.При нас само "трохи и сури корички".И няма как друго да е при толкова високо национално корупционно самосъзнание и безразличие към мръсотиите на ченгетата от ДС и масоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Гърците в момента са международен протекторат и не могат да си крадат свободно от собствената държава :) Кредиторите няма да им позволят да приватизират евтино, защото това са техни пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Ако беше в България, нямаше да им излезе повече от 90 млн. с рушветите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още