Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
2
 
7
 
48
Longin до: divo
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Очертахме доста препоръки, много от тях бяха въведени много късно, а други- изобщо не бяха въведени. Да ви дам един пример-препоръчах валутен борд през 1990 г. Доведохме през 1991 г. тук група експерти, сред които главният икономически съветник на г-н Роналд Рейгън, главният икономически съветник на г-жа Тачър и тогава отново очертахме какви мерки трябва да бъдат въведени. Валутният борд бе приложен през 1997 г., след 7 загубени години след периода, в който ние го препоръчахме. Част от приватизацията също бе изгубена- така че бих нарекъл тази мярка частичен успех."

Износ 1999 г - 7.3 млрд лв
Износ 2013 г - 43+ млрд лв
4
 
9
 
47
bgMan до: albobo76
преди 6 години
За коментар 46:
----------------------------
Вярно е.
Съгласен съм да го добиват другаде а тук да ни го докарат и да ни го продават по-евтино от руския.
Искам обаче да има проучване и да се докажат залежите от шистов газ (ако ги има въобще) та Газпром да не е толкова дръзко гаден към България.
4
 
30
 
46
преди 6 години
Няма профилна снимка
Със или без мораториум, България няма да добива шистов газ, Шеврон ще го прави, така вместо от Русия ще го купуваме от Шеврон. Ако пък Шеврон намери повече газ от необходимия на България, ще започне да го изнася, газопроводи вече има. Ние естествено нищо няма да видим от печалбите им, освен една малка групичка узорпирала властта.
15
 
8
 
45
преди 6 години
Едни простаци си мислят че само те са загрижени за екологията, земята и децата си а всички другомислещи искат да ги отровят, унищожат и вземат земята и природните им ресурси.

Вече 20 години има активна кампания срещу САЩ, Ричард Ран, шистовия газ но не забелязвам да сем станали по-здрави, по-богати или по-щастливи от останалите. По-скоро е обратното.

Платените лобисти и коментатори са ясни.
А *** кога ще се замислят поне за малко с какво са допринесли за народа, страна и земята си с простотия и клишета спускани им точно от страната, която още 1944 година ни държи под робство и продължава да унищожава нацията ни и да прави всичко възможно да сме все по-бедни и мизерни.
19
 
8
 
44
MZ/X до: deant
преди 6 години
Няма профилна снимка
До сега има няколко много сериозни аварии с АЕЦ, които доказано унищожиха стотици квадратни километри земя и убиха пряко или косвено стотици хиляди. От добива на шистов газ до сега никой не е загинал и няма доказано мащабно замърсяване на околната среда!
16
 
6
 
43
MZ/X до: zritelcho
преди 6 години
Няма профилна снимка
От къде си толкова сигурен, че България не е богата на шистов газ? Рубладжиите не случайно надигнаха такъв голям вой срещу проучванията, защото има огромен шанс да имаме големи залежи, но поради спирането на проучванията никога няма да разберем какво губим!
5
 
28
 
42
преди 6 години
Гледам коментарите и се чудя. Единия път сте големи еколози искате да затваряте АЕЦА и да караме на перки. В другия момент искате да унищожете обработваемата земя и да замърсите подпочвените води. И то като поканите американски компании да сондират. Може преспокойно да видите колко файда имаме от подобни компании като погледнте американския ТЕЦ, както и златните мини. И оня, не помня кой коментар беше - 100 дка пуста зема, аз земеделие съм искал. Ми що е пуста бе? Дай да я запълним? И понеже е пуста - дай да заровим сондите в нея да стане само на ***. И ми се пишете защитници на европейски ценности и давате акъл на другите източни държави.. Абе огледайте се къде сте бе, една шепа земя, на която вече няма и половин шепа хора...
6
 
16
 
41
преди 6 години
за тези който си мислят 4е с шистовия ще станем добре и богати ще кажа да но не и народа..управниците ще станат найстина по добре..още по богати..немислимо за нас обикновенните колко богати
4
 
21
 
40
zritelcho до: Stone_Kold
преди 6 години
Няма профилна снимка
В момента САЩ са се залели от свръхпроизводство на шистов газ и се чудят, как да си пробутат излишъците на Европа. Обаче за целта цената на газта трябва да скочи, относно което се очаква да свърши работа кризата между Украйна и Русия. Иначе, преминаването от петрол на газ е преминаване от трън - та на глог (и двете са изчерпаеми горива, отделят след изгарянето парникови емисии и най-важното - България не е богата и на двете).
1
 
12
 
39
преди 6 години
Няма профилна снимка
За финал, във връзка с коментарите ми № 25 и № 37 - най-големият проблем на България е съчетанието между липсата на предприемчиви и иновативни предприемачи (такива като създателя на електромобилите Тесла - Елън Мъск) и наличието на продажни управници, които единствено се чудят, как да ни разпродадат на интересите на една или друга чужда държава (едни на интересите на Русия, други на интересите на САЩ, а трети - на интересите на който и да било от ЕС).