IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

16:17 | 01.04.14 г. 71
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Ричард Ран.&nbsp;</span><em>Снимка:&nbsp;Bulgaria On Air</em></p>

Ричард Ран. Снимка: Bulgaria On Air

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 7 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"Очертахме доста препоръки, много от тях бяха въведени много късно, а други- изобщо не бяха въведени. Да ви дам един пример-препоръчах валутен борд през 1990 г. Доведохме през 1991 г. тук група експерти, сред които главният икономически съветник на г-н Роналд Рейгън, главният икономически съветник на г-жа Тачър и тогава отново очертахме какви мерки трябва да бъдат въведени. Валутният борд бе приложен през 1997 г., след 7 загубени години след периода, в който ние го препоръчахме. Част от приватизацията също бе изгубена- така че бих нарекъл тази мярка частичен успех."Износ 1999 г - 7.3 млрд лвИзнос 2013 г - 43+ млрд лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
За коментар 46:----------------------------Вярно е.Съгласен съм да го добиват другаде а тук да ни го докарат и да ни го продават по-евтино от руския.Искам обаче да има проучване и да се докажат залежите от шистов газ (ако ги има въобще) та Газпром да не е толкова дръзко гаден към България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 30 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Със или без мораториум, България няма да добива шистов газ, Шеврон ще го прави, така вместо от Русия ще го купуваме от Шеврон. Ако пък Шеврон намери повече газ от необходимия на България, ще започне да го изнася, газопроводи вече има. Ние естествено нищо няма да видим от печалбите им, освен една малка групичка узорпирала властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 15
bgMan
преди 10 години
Едни простаци си мислят че само те са загрижени за екологията, земята и децата си а всички другомислещи искат да ги отровят, унищожат и вземат земята и природните им ресурси.Вече 20 години има активна кампания срещу САЩ, Ричард Ран, шистовия газ но не забелязвам да сем станали по-здрави, по-богати или по-щастливи от останалите. По-скоро е обратното.Платените лобисти и коментатори са ясни.А *** кога ще се замислят поне за малко с какво са допринесли за народа, страна и земята си с простотия и клишета спускани им точно от страната, която още 1944 година ни държи под робство и продължава да унищожава нацията ни и да прави всичко възможно да сме все по-бедни и мизерни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 19
MZ/X
преди 10 години
До сега има няколко много сериозни аварии с АЕЦ, които доказано унищожиха стотици квадратни километри земя и убиха пряко или косвено стотици хиляди. От добива на шистов газ до сега никой не е загинал и няма доказано мащабно замърсяване на околната среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 16
MZ/X
преди 10 години
От къде си толкова сигурен, че България не е богата на шистов газ? Рубладжиите не случайно надигнаха такъв голям вой срещу проучванията, защото има огромен шанс да имаме големи залежи, но поради спирането на проучванията никога няма да разберем какво губим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 28 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Гледам коментарите и се чудя. Единия път сте големи еколози искате да затваряте АЕЦА и да караме на перки. В другия момент искате да унищожете обработваемата земя и да замърсите подпочвените води. И то като поканите американски компании да сондират. Може преспокойно да видите колко файда имаме от подобни компании като погледнте американския ТЕЦ, както и златните мини. И оня, не помня кой коментар беше - 100 дка пуста зема, аз земеделие съм искал. Ми що е пуста бе? Дай да я запълним? И понеже е пуста - дай да заровим сондите в нея да стане само на ***. И ми се пишете защитници на европейски ценности и давате акъл на другите източни държави.. Абе огледайте се къде сте бе, една шепа земя, на която вече няма и половин шепа хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 16 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
за тези който си мислят 4е с шистовия ще станем добре и богати ще кажа да но не и народа..управниците ще станат найстина по добре..още по богати..немислимо за нас обикновенните колко богати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 21 rate down comment 4
zritelcho
преди 10 години
В момента САЩ са се залели от свръхпроизводство на шистов газ и се чудят, как да си пробутат излишъците на Европа. Обаче за целта цената на газта трябва да скочи, относно което се очаква да свърши работа кризата между Украйна и Русия. Иначе, преминаването от петрол на газ е преминаване от трън - та на глог (и двете са изчерпаеми горива, отделят след изгарянето парникови емисии и най-важното - България не е богата и на двете).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 1
zritelcho
преди 10 години
За финал, във връзка с коментарите ми 25 и 37 - най-големият проблем на България е съчетанието между липсата на предприемчиви и иновативни предприемачи (такива като създателя на електромобилите Тесла - Елън Мъск) и наличието на продажни управници, които единствено се чудят, как да ни разпродадат на интересите на една или друга чужда държава (едни на интересите на Русия, други на интересите на САЩ, а трети - на интересите на който и да било от ЕС).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още