IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

16:17 | 01.04.14 г. 71
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Ричард Ран.&nbsp;</span><em>Снимка:&nbsp;Bulgaria On Air</em></p>

Ричард Ран. Снимка: Bulgaria On Air

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 14 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
да но тогава сащ няма да ни контролират когато сме енергийно независими..тези кризи сътворени от сащ са за да могат държавите да падат в мрежата им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 5
zritelcho
преди 10 години
Във връзка с предходния ми коментар ( 25) - най-доброто решение за България са такива дейности в енергийната сфера, които да носят на държавата енергийна независимост. Ако става дума за конкретни примери - ето един: Българин изобрети двигател без гориво. Става въпрос за изцяло нова технология, която позволява на двигателя да работи, използвайки магнити, разказа изобретателят Валери Матов от "Електро хъбрид ауто". Моторът не се нуждае нито от гориво, нито от сериозни батерии. Достатъчен му е само обикновен автомобилен акумулатор. За стартирането и работата на "контролирания електромагнитен двигател", както го нарича изобретателят Матов, е нужно малко количество ток, а по време на работата си моторът го регенерира на 90%. Реално двигателят работи благодарение на постоянен магнит, който се контролира от електрически импулси. http://***.electrohybridauto.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 26 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
ще дойде сащ ще изсму4е гаста и после ще ни го продава...дънди е извадила злато,сребро,мед от бг за минлата година на стойност 160 000 000$ а комисионната за бг е 1.5% от пе4албата.......тоест около 2 400 000$ това според вас какво е?от страна на управниците ни който всъщност са техни лакей....сега разбирате ли защо тук няма оправия? защото и партийте и опозицията са назна4ени от сащ и общо взето няма зна4ение за кой гласуваш шси4ки те са назна4ени от сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 28 rate down comment 7
divo
преди 10 години
Изпитаното средство за колониална експлоатация "валутен борд", което си го пазим и до днес като свещена крава.Наистина ли вярвате, че ще има икономически ефект за нас от шистовия газ?Наистина ли не разбирате, че печалбите ще са за други, а за нас ще останат екологичните проблеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 17 rate down comment 5
doba
преди 10 години
Нещо много се загрижил за България Ричи ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 21 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
ще унищожим земята си и после няма да ражда по4ти никаква продукция а сащ това и 4акат да клекнем колкото се може пове4е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
на нас ни трябват коренно нови технологий, и гаста е само временно решение докъто се докопаме до новата технология а разширеното търсене на гас и добивът му е неправилно защото отиваме в неправилна посока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
ало дс мвр къде сте?сидеров вмро? това е един от враговете ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 23 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Производството на храни, опазването на води, свързаните с това производства, съчетано с технологии ще са по-рентабилни ми се струва. Иначе с тия газопроводи, колекторни връзки, шистов газ и перки-мерки, кво ли ще остане за 50 години от една шепа земя, тия въпросни 111х.кв.км........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 30 rate down comment 5
fortiss
преди 10 години
Винаги ще бъда против шистовия газ !!!!!!!!! Няма нужда още от едно място да се тровим, и без това сега плащаме скъп газ и пак я бутаме някак. След това пак ще е скъп, но ще си отровим земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още