IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

16:17 | 01.04.14 г. 71
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Ричард Ран.&nbsp;</span><em>Снимка:&nbsp;Bulgaria On Air</em></p>

Ричард Ран. Снимка: Bulgaria On Air

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
тоя се подиграва отново с нас..след като хората тук се самоубиват и изпадат в лудост(новините всеки ден пишат,кои наръгал другия 4е не му дал път и тем подобни) сега казва 4е и има много заведения и то предимно 4алги, който 4алги и пропаднал живот пропагандират спонсорирани от цру с цел масов геноцид,дори една двойка да роди и отгледа дете то попада под ударите на дрогата комплексарите деца в у4илище дето ходят с пистолети пример на боевски син4ето и баща му трафикант на дрога,след това под кви4енето на 4алгата и масовото морално падение замаскирано като модно ново те4ение в фолклора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
дай ни извънземните технологий и това което откраднахте от Тесла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 19 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
изостанали варвари ще ходим на други планети да живеем а още се горят въглеводороди за да се топлим и да се върти ротора на ел мотора..а около нас е неиз4ерпаема енергия..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 27 rate down comment 5
zritelcho
преди 9 години
Тези американци се разбиха от усилия да си пробутват компаниите! България не е САЩ или Русия - да разполага с някакви значими шистови залежи, които да оправдават рисковете: 1) Мащабно, често необратимо увреждане на обработваема земя, растителност и почвен покров при придвижване и разполагане на тежки сондажни машини, влекачи, енергийни агрегати, тръбопроводи, стотици цистерни с токсична технологична течност и обемни изкуствени водоеми за нейното складиране; при аварийно разливане или изтичане на технологична течност от ешалони цистерни и изкуствени водоеми с несигурна или повредена дънна изолация от политилен и други полимери. 2) Мащабно и възможно необратимо замърсяване на първия от повърхността водоносен пласт с прясна подпочвена вода (фреатичен водоносен хоризонт). 3) Дълготрайно разстройство и увреждане на селскостопанското производство, традиционната стопанска активност, социалния живот и бита на местното население. 4) Огромен технологичен разход на вода и електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 9 години
този трябва да го набият на кол жив като преди това му извадат с отверка и другото око същото се отнася и за преговарящите от бг страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 5
ПИЧ
преди 9 години
Планът Ран-Ът. Боже, колко е важно да мислим с главите си, а не да слушаме такива "мъдреци".Ако не бяхме направили толкова много вятърни и волтаични централи , сега нямаше да имаме тези ценови проблеми в енергетиката. Защото България не може да реши световните климатични проблеми. Но се набутахме да плащаме скъпия токТака и с този газ - България не може да направи революция с шистовия газ. Нека други да я направят, а България ще купи на ниските цени газ.Така и с много други световни проблеми - България не може да плаща сметките за световните проблеми . Тя следва само да се възползва от ситуациите , които се предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
"Преди 25г. този наглец предложи мерки за светло икономическо бъдеще."Кога и кои от тези мерки се приложиха? (и от кого)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 6
Longin
преди 9 години
"Този *** унищожи България ! "Как ? Чрез секретната глава на планът който Луканов му възложи а после нарече "много смел" и се отказа да го прилага ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 8
divo
преди 9 години
САЩ имат 633 млрд. долара военен бюджет. С такъв бюджет нямаш проблеми за цената на газ и петрол. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 11
divo
преди 9 години
Преди 25г. този наглец предложи мерки за светло икономическо бъдеще. Днес имаме 30% младежка безработица.Оправиха ни икономиката сега искат и ресурсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още