IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

16:17 | 01.04.14 г. 71
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Ричард Ран.&nbsp;</span><em>Снимка:&nbsp;Bulgaria On Air</em></p>

Ричард Ран. Снимка: Bulgaria On Air

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 34 rate down comment 14
SS-23
преди 9 години
Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ========================================================Този *** унищожи България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 12
mia11
преди 9 години
От какво да сме болни-от все още незамърсената вода ли, моля?Не е ли по-добре по- малко и по-качествена икономика, отколкото възпламеняващи води?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 49
Стоян Петров
преди 9 години
Уважаеми сънародници, докато разсъждавате по този начин, ще сте бедни, болни и зависими. Само *** може да разчита на земеделието. Но щом ви харесва, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 66 rate down comment 17
IvaneJohn
преди 9 години
Ние сме селяни, нека да си работим земята отгоре, да правим органична продукция, а американците нека да добиват шистов газ и да се тровят...след 20 години ще видим кой е прав..тая земя не е наша, а на нашите деца и ние трябва да се грижим за нея!Американците разсъждават като скакалци. Дано не им се вържем и ние на хорото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 66 rate down comment 14
deant
преди 9 години
Предлагам да оставим шистовия газ на Хамериканците, които ще ни го карат много ефтино с танкери. Аз предпочитам да си вдигнем земеделието и от вносители да станем износители, тогава и пари ще имаме за руски или за американски газ и няма да имаме сонди и бомби в почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 26
dsx500
преди 9 години
Хората не искат опасно за средата ни добиване, точка по въпроса. Американските колонизатори кво се плюнчат като че ли те ни плащат сметката за газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 25
MZ/X
преди 9 години
Забраната на добива може и да е добра идея, но забраната на проучването на залежите на шистов газ е пълна идиотия! Едни огромни и доказани залежи биха променили радикално позициите на България при преговорите за цената на руския газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 42
abdul
преди 9 години
Само гледай руските псевдо-еколози ко мислят по въпроса. Хайде бе момчета, много се забавихте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още