IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шистова дипломация срещу Русия?

Целта на всички е една – намаляване на зависимостта от вноса на руски нефт и газ

20:25 | 02.04.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли шистова дипломация срещу Русия?

Изказването на икономиста Ричард Ран, че България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ, отново повдигна въпроса за състоянието на родната енергетика. И то в момент, когато страната ни твърди, че търси енергийна независимост, но и на фона на общоевропейското търсене на изход от зависимостта от руските енергийни източници.

Ричард Ран сподели, че сценарият, при който Европа сама произвежда шистов газ и по този начин може да е напълно независима, е възможен. Toй посочи за пример Съединените щати, които не разполагат с по-големи възможности от Европа.

"Хидравличното разбиване при добива на шистов газ трябва да бъде начело на политическия дневен ред в Европа", пък заяви наскоро премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Неотдавна Полша сключи споразумение с Chevron за извършването на проучвания за наличието на шистов газ в югоизточната част на страната. Варшава прикани и Европейския съюз (ЕС) да разработи съвместна енергийна система и да намали енергийната обвързаност с Русия. През есента на миналата година Украйна и Chevron също се споразумяха за проучване и добив на шистов газ.

Целта на всички е една – намаляване на зависимостта от вноса на руски нефт и газ.

Ричард Ран каза още, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия. Той даде за пример Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Франция и България пък бяха единствените страни, които забраниха фракинга. В Европа само Полша и Великобритания активно проучват възможностите за добив на шистов газ. И двете страни са готови да предоставят данъчни облекчения на компаниите, които ще се заемат с дейностите.

Според различни източници пък страната ни разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трлн. кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите ни от синьото гориво за 100, а дори и за 300 години. Според Агенцията за енергийна информация на САЩ (EIA) макар България да няма специален режим за регулация на природния газ от шисти, страната предлага привлекателни условия за добив на конвенционален газ и нефт. Концесиите за добив се предоставят за срок до 35 години, концесионните такси варират между 2,5% и 30%, а корпоративният данък е 10%.

Българските енергоинтензивни индустрии пък призоват "да се формира експертна работна група към парламента, която да се произнесе по въпросите за проучваняита за шистов газ и да оцени потенциалните рискове и ползи в контекста на най-добрите световни практики за управлението на свързаните рискове". Освен това те предлагат "България агресивно да настоява за европейско финансиране на газовите инфраструктурни проекти".

Темата остава гореща в контекста на желанието не само на нашата страна, но и на доста страни в Европа да намалят енергийната си независимост и да диверсифицират източниците си. Бизнесът изказва своето мнение, но и заради гласа на обществото бе наложена забраната за добив и проучване за шистов газ по време на управлението на ГЕРБ.

Повече по темата можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Българските национални предатели русофили са избили много повече българи от тези около 2 000 загинали при бомбардировката на София.В името на "братската дружба" и отношенията със СССР сте виновни за смъртта на стотици хиляди невинни хора, част от които са имали само един "грях" - били са "инакомислещи" и не е могло да се превърнат в червеноармейски зомбита като теб и твоето потекло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... Петър Пешев! Кой беше този? Да не е правосъдният министър на Радославов, осъден на доживотен затвор заради заслуги за националната катастрофа след 1-вата световна? Голем авторите си си избрал!Явно е от къде ти е семето и кои са ти политическите кумири - Васил Радославов, Дамян Велчев, д-р Ал Цанков, проф. Богдан Филов, ген. Луков може би... Мда, всеки влак си има пътници, както се казава, но твоят влак знаем до къде е довеждал България на няколко пъти! Единствено след комунистите не започнахме от нула и още бутаме, събаряме, разрушаваме, разпродаваме, ликвидираме, преустройваме... явно нещо там,..Не знам дядо ти дали ги е дочакал американците, ама доста невинни хорица не дочакаха да намразят комунистите и руснаците, защото ги утрепаха американските бомби, пак заради такива като теб, баща ти и дядо ти. След 9.IX.44 доста от вашите бяха съдени от трибунали, зорко наглеждани пак от американци, англичани и франсета, та полека с ракията, както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
ха ха...Павел Чернев влезе в Крим неканен доброволец....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 4
lordrad
преди 10 години
Проблема ни като народ е в това, че от 1944г. ни облъчват червени комунисти за по кратко евреи /ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙСКИ ХАЗАРИ ПРИЕЛИ ЮДАИЗМА/ нямащи нищо общо с евреите от стария завет.Та същите така ни промиваха мозъците и се стигаше дотам в детската градина ни учиха, че всяко дете имало две майки родната и партията, но по важната била партията.Пеехме песни и викахме КПСС-БКП а бяхме на по 3 годинки.Тогава не разбирах баща си и дядо си най-вече, които плюеха комунистите.Чувствах се неловко и не знаех да вярвам ли на учителите или на родителите.Дядо все говореше, че чака нашите аз мислех за руснаците след време разбрах американците е чакал.За съжаление те още не са дошли за това в нашата мила родина е толкова зле всичко.На всички рубладжии ще кажа следното.Обичам Русия, НО БЪЛГАРИЯ ОБИЧАМ ПОВЕЧЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
TomaNeverni
преди 10 години
lordrad-"просто трябва да се чете историята"Ама чети историята, а не само опорните точки.Макар че за такива фенове(или ***) едвали има смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 3
lordrad
преди 10 години
Русия, в стремежа си да стъпи на Босфора, четири пъти нахлува на балканите и воюва с Турция.При четирите си нахлувания в историята са останали спомени за освобождението на Сърбия, става дума за Гърция, не се споменава за България и за Българи. След оттеглянето си, оставят след себе си разрушения, а отвеждат със себе си българско население с което заселват безлюдните степи. Отделно, помамени от възможността за щастлив живот, немалко семейства последват руснаците доброволно, за да оплакват по късно това си решение. За последиците от тези нашествия, красноречиво говори поведението на българите от северна България през войната 1877/8година. Посрещането изобщо не е така радушно, както в южна България, и както е описано и от Достоевски. За вземането, взели са историята ни, ако имах възможност, бих прекъснал абсолютно всякакви взаимоотношения, докато не ни бъде разрешено да проучим изнесените архиви от историята на България. Русия винаги е държала на Гърция и Сърбия повече, отколкото на България, просто трябва да се чете историята. Русия прегръща "илирииската" гръцка теза, превърната по късно в славянска теза, за да оправдае имперските си стремежи, на които впрочем сме повече жертва, отколкото "благодарни братушки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
защо не го учихме това стихотворение в училище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
Иван Вазов пише тогава следното стихотворение :На руските воиниО,руси,о,братя славянски,защо сте вий тука?Защо стедошли на полята балканскинемили,неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно,горещо.Но взорът ви свети зловещо...Как ръце сега да разгърнем?О,руси!Аз друг път ви славихза подвиг велик и чудесен,високо ви ликът поставяхвъв мойта душа,в мойта песен!Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко-строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим(не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно по любим я ния.За тоз кумир ние се биеми с чужд,и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно!О,колко ви,братя,жалея![b]О,как би желал,братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***![/b]1916
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 7
lordrad
преди 10 години
С цената на всичко трябва да се отървем от Русия иначе България престава да съществува.Може да внасяме от Египет, Либия, Саудитска Арабия.Газ от Турция, но от рубладжиите следва да сме настрана.Примери за анти българска руска политика (за Съветската няма смисъл и да говорим) между Освобождението и края на Първата Световна Война. Впрочем войните от този период не представляват ЕДИНСТВЕНО национални катастрофи (термин въведен от широките социалисти). През 1920 г., България е с 6800 квадратни километра по-голяма от 1912 г, което е повече от 6 процента от сегашната българска територия! :- Русия е против Обединението на България, 1885- Русия прогонва княз Александър Батенберг, обичащ България и водещ политика изключително от гледна точка на българските национални интереси, 1886- Русия се обявява против провъзгласяването на независимостта на България, 1908Подробно за всичко това може да се види в Петър Пешев, Историческите събития и деятели от навечерието на освобождението ни до днес, 1929, фототипно издание БАН, 1993- През март 1915 Русия се споразумява с Англия и Франция да завземе Цариград, Босфора и Дарданелите. За тази цел обаче, руските войски трябва да прегазят Румъния и България, което се и опитват да направят. Българите считат, че воюват за националното си обединение, но всъщност се борят за националното си оцеляване. С блестящите си победи в Добруджа българския войник през 1916 отстранява именно руската заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още