IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шистова дипломация срещу Русия?

Целта на всички е една – намаляване на зависимостта от вноса на руски нефт и газ

20:25 | 02.04.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли шистова дипломация срещу Русия?

Изказването на икономиста Ричард Ран, че България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ, отново повдигна въпроса за състоянието на родната енергетика. И то в момент, когато страната ни твърди, че търси енергийна независимост, но и на фона на общоевропейското търсене на изход от зависимостта от руските енергийни източници.

Ричард Ран сподели, че сценарият, при който Европа сама произвежда шистов газ и по този начин може да е напълно независима, е възможен. Toй посочи за пример Съединените щати, които не разполагат с по-големи възможности от Европа.

"Хидравличното разбиване при добива на шистов газ трябва да бъде начело на политическия дневен ред в Европа", пък заяви наскоро премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

Неотдавна Полша сключи споразумение с Chevron за извършването на проучвания за наличието на шистов газ в югоизточната част на страната. Варшава прикани и Европейския съюз (ЕС) да разработи съвместна енергийна система и да намали енергийната обвързаност с Русия. През есента на миналата година Украйна и Chevron също се споразумяха за проучване и добив на шистов газ.

Целта на всички е една – намаляване на зависимостта от вноса на руски нефт и газ.

Ричард Ран каза още, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия. Той даде за пример Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Франция и България пък бяха единствените страни, които забраниха фракинга. В Европа само Полша и Великобритания активно проучват възможностите за добив на шистов газ. И двете страни са готови да предоставят данъчни облекчения на компаниите, които ще се заемат с дейностите.

Според различни източници пък страната ни разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трлн. кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите ни от синьото гориво за 100, а дори и за 300 години. Според Агенцията за енергийна информация на САЩ (EIA) макар България да няма специален режим за регулация на природния газ от шисти, страната предлага привлекателни условия за добив на конвенционален газ и нефт. Концесиите за добив се предоставят за срок до 35 години, концесионните такси варират между 2,5% и 30%, а корпоративният данък е 10%.

Българските енергоинтензивни индустрии пък призоват "да се формира експертна работна група към парламента, която да се произнесе по въпросите за проучваняита за шистов газ и да оцени потенциалните рискове и ползи в контекста на най-добрите световни практики за управлението на свързаните рискове". Освен това те предлагат "България агресивно да настоява за европейско финансиране на газовите инфраструктурни проекти".

Темата остава гореща в контекста на желанието не само на нашата страна, но и на доста страни в Европа да намалят енергийната си независимост и да диверсифицират източниците си. Бизнесът изказва своето мнение, но и заради гласа на обществото бе наложена забраната за добив и проучване за шистов газ по време на управлението на ГЕРБ.

Повече по темата можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
According to Itar-Tass, Kostin was very precise and concrete:Russia should sell domestic products from weapons to gas and oil abroad for roubles and buy foreign goods also for rubles.Only then are we going to use the advantages of the rouble being a foreign currency in full measure.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://en.itar-tass.com/economy/725832Това се казва да отговориш на удара използвайки насочената към теб сила на противника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Putin Flushes the US Dollar: Russias Gold Ruble Payments System Delinked from Dollar?Posted on April 1, 2014 by JeanA New Financial System independent from Wall Street and City of London begins to take shape concretely in Russia?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
MOSCOW, March 30. /ITAR-TASS/. An action in support of bank Rossiya which has decided to work exclusively with the national currency will take place in Moscow on Sunday.The Golden Symbol of Russian Rouble installation in front of the banks office in Perevedensky pereulok in Moscow will symbolize the roubles stability and its backing by the countrys gold reserves, the actions organizers explained to Itar-Tass.Bank Rossiya plans to work only with Russias national currencyThe action is designed to voice support for the Rossiya bank, which is creating a precedent and can make those who have initiated penalties against Russia to feel sorry about their decision.The banks transition to using exclusively the rouble may prove the Russian currencys viability and independence in world economy.Russia, at its present stage of development, should not be dependent on foreign currencies; its internal resources will make its own economy invulnerable to political wheeler dealers, the acti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 1
zritelcho
преди 10 години
Добива на шистов газ е доказано вреден в най-крайна степен за природата, а в случая с България - и за подпочвения водоносен хоризонт, който задоволява земеделските нужди и нуждите от питейна вода на почти цялата Северна България. България не е богата на шистов газ колкото едни САЩ, Русия и Канада, нито разполага с техните пустинни (САЩ) или северни (Русия и Канада) почти безл1дни области, където тежките токсини, свързани с добива на шистов газ, не са чак такъв проблем, макар дори и там да не са безопасни. Опитите да бъдат унищожени жизнените условия голяма част от икономиката (и така крехкото земеделие) на България, за да могат няколко американски компании да се напечелят от мизерните количества шистов газ у нас, след което да си заминат по живо по здраво, са меко казано глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
zritelcho
преди 10 години
Банална подигравка с интелекта на човек е да се предлага като "решение" на проблем замяната му с друг проблем. Да се предлага като "решение" замяната на зависимостта от Русия с налагане на зависимост от САЩ е просто безпринципно. Ясно е, че никой от изказващите се не е загрижен за независимостта на България, камо ли пък за противомерките срещу глобалното затопляне, чийто ефекти се засилват с ускорени темпове (газта отделя парникови емисии подобно на нефта). Всичко е игра на лобита, кой точно да щави мнозинството български потребители. Иначе, истинската енергийна независимост на България минава през родните открития, стимулирани от държавата, когато няма предприемчиви предприемачи у нас. Ето едно такова откритие: http://***.electrohybridauto.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Иска им се на амеррррррИканците да вкарат руснаците във война!Ако има непрекъснато новини за руснаците и за руските войски на собствената им руска земя, е само да се подклажда огъня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
аз съм готов...ама ще си ги искам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Ми да се обзаложим :)Ще влязат само ако украинците почнат гражданска война.А ония не са толкоз ***.Колкото до натовските генерали, дето са си правят устата за разполагане на бази на територията на Украина, не им се връзвай. Нато имат един голям проблем, докато се съберат всички да решат нещо, Путин може да иде до Брюксел с танка и да помоли учтиво да го изслушат в Г8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Путин няма да влезе в украйна до 10 дни. ТОЧКА. Нека залаганията да започнат сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още