IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Проблемът на енергетиката е тежкият финансов дисбаланс

Всички проблеми в сектора в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата, смята бившият министър на икономиката и енергетиката

21:34 | 02.04.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Проблемът на енергетиката е тежкият финансов дисбаланс

В българската енергетика има тежък финансов дисбаланс, заяви в предаването "Денят On Air" на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По думите му през миналата година е трябвало целият износ на електроенергия да се предостави на Националната електрическа компания (НЕК), така че тя да реализира печалби от износа.

Според Овчаров всички дисбаланси в системата се натрупват с годините и в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата. Един от големите проблеми според бившия министър е, че системното решение на проблемите в България не е популярно, но то би означавало и увеличение на цените на електроенергията.

"Привърженик съм на разумно ниските цени на електроенергията и не съм защитник на ЕРП-тата”, категоричен е Овчаров. Според него по-лош от държавния монопол, е само частният монопол. Бившият министър заяви, че смята, че опитът за измиване на ръцете за некомпетентното управление на енергетиката през последните 5-6 години с ЕРП-тата, е несериозно.

По думите на Овчаров ЕРП-тата имат своите проблеми, в това число неизчистени разходи и неизвършени инвестиции, но за това отговорност носи ДКЕВР, която по няколко пъти в годината им прави одити.

Румен Овчаров се позова на американския опит, че в местностите, в които се добива шистов газ в Америка, са зачестили земетресенията. Ето защо бившият министър твърди, че е противник на такъв добив и в България. Според него ако има и минимален риск, "не бива да се дърпа дявола за опашката". 

По темата "Южен поток" Овчаров посочи, че според него министърът на икономиката и енергетиката е трябвало да посети всички министри на страните, през които минава газопроводът, и да проведе директни преговори.

Във връзка с днешния протест на работниците от ТЕЦ Варна Румен Овчаров заяви, че централата е планирана и построена с много скъпи вносни въглища. Вторият и ключов проблем с нея е, че е възможно да бъде затворена, защото не отговаря на екологични изисквания.

Според бившия министър ТЕЦ Варна трудно намира място в енергийния баланс на страната и решението за бъдещето ѝ ще бъде взето изключително трудно. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
то той май друго освен енергетика не разбира...*** поне бая я разбира е видно от автобиографията му. А ти кой си? С какво се занимаваш и какво ти е образованието, че да го коментираш в неговата област? Какви са ти постиженията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
А понеже си ***(и тия 6мата дето са ти цъкнали плюс са барабар с теб)-Румен Овчаров е роден на 5 юли 1952 г. в Бургас. В периода 19791984 завършва висше образование в Московския институт по енергетика, специалност Атомни електроцентрали и установки като инженер-физик. Работи в АЕЦ Козлодуй. От 1984 до 1986 е секретар на организацията на БКП в Енергопроект и завеждащ отдел в районния комитет на БКП в Благоевски район на София. През 19861990 е заместник главен директор на Енергопроект. През 19901995 работи в Комитета по използване на атомна енергия за мирни цели, като главен експерт по ядрена безопасност и началник управление в Ядрени инсталации. През 19951996 е заместник председател на Комитета по енергетика.От 1996 до 1997 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов. През 1997 г. е ръководител на проект в Националната електрическа компания. Специализира в САЩ, Канада, Франция и Финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
аз ли съм откраднал, ***:) Ами да ти кажа-пряко и косвено доста пари са. Никога не съм се замислял колко са точно, но са стотици хиляди:) Само апартаментите, които съм продал на чужденци са за сигурно над милион:) Отделно в комасацията ако знаеш колко пустееща земя заради мен е престанала да е пустееща...сигурно един медал трябва да ми дадеш:) Те така утре да умра пак ще съм направил повече от теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А ти бе комсомолче колко лева си вкарал в икономиката на България (без преди това да сте ги откраднали от хората)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ти ли си националната гордост, ***? Какво си направил ти, че да ме коментираш? Два лева вкарал ли си в икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Проблемът на енергетиката е (Другарю ОВЧАР-ОФФ);160 дупетата пряко или косвено свързани с ВЕИ-тата и други схеми в енергетиката!160 плужека работещи срещу народа си само и единствено за собствената си изгода!Това е проблемата другарюююю!!!!А това че ВИЙ сте сляп за проблемата ни говори, че аджеба дали и ВИЙЙ не сте част от проблемата!?Не сте доказали с нищо досега , че не сте! Народа и аз като част от него Ви не ВЕРВАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
абсолютно си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Овчаров е национален предател, като вас тримката (ти, Мави и СС-23).Защо Овчаров трябва въобще да бъде наричан експерт. Какви са цензът, качествата, постиженията и образованието му.Единственото, което има са дълбоките и силни връзки, които има с агентурата на Русия и нейната признателност за блестящия слугинаж и милиардите, които така охотно отстъпи на Газпром относно един стар газов договор,Забрави ли и че именно той подписа договорите с AES.Егаси и експерта... всъщност е пример за национален предател и социалистически крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Аз преди не го и слушах даже. Но веднъж каза нещо, беше при Кулезич и ме озадачи с правотата си. Оттогава се заслушвам с думите му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
http://***.whatdoesitmean.com/index1759.htm""""""Furious Putin Orders Project Double Eagle To Destroy US, EU Economies"""""И тази статия е написана интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още