IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 млн. евро са необходими за екологизирането на ТЕЦ – Варна*

Централата не работи 15-ти ден и служителите й излязоха на протест

09:05 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
120 млн. евро са необходими за екологизирането на ТЕЦ – Варна*

120 млн. евро е стойността на необходимата инвестиция за екологичните инсталации, които трябва да бъдат изградени в ТЕЦ-Варна. Собственикът на централата – ЧЕЗ България, е готов да осигури средствата, но иска да получи гаранции за своите инвестиции.

Пред Нова телевизия директорът на централата Минчо Минчев уточни, че от началото на годината е създадена работна група с представители на Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която търси решение на проблема. Той призна, че собственикът е поискал гаранция за инвестициите, но това не означава договор за дългосрочно изкупуване на електричеството, защото това противоречи на европейските директиви.

Готови сме на всякакви варианти, които ще предложи работната група, коментира още Минчев.

От пресцентъра на ЧЕЗ уточниха, че за изграждането на екологичните инсталации е проведен търг по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Мярката ще удължи живота на централата до 2030 година, намалявайки до минимум отделяните вредни емисии в атмосферата.

"В процес на технически преговори сме с кандидат - изпълнителя на обществената поръчка. Направени са всички разчети и анализи и е осигурено необходимото финансиране", допълват още от компанията.

Отговорност за модернизацията на централата е изцяло на собственика, гласи официалната позиция на Българския енергиен холдинг по темата. От холдинга се позовават на европейските директиви, които забраняват намесата на държавата, макар и ТЕЦ-Варна да е важна за сигурността и надеждното управление на енергийната система.

В същото време централата не работи вече 15-ти ден, като се поддържат само тези дейности, които не могат да бъдат спрени. По тази причина и служителите в ТЕЦ-Варна започнаха протест с опасенията, че се готви окончателното закриване на мощностите.

В централата работят 320 души. Те вече протестираха пред централата, но се готвят и на протест в центъра на София с настояването правителството да се намеси.

Припомняме, че вчера по време на изслушването си в енергийната комисия министър Драгомир Стойнев коментира, че разбира исканията, но държавата не може да се меси в работата на частния инвеститор.

Според него исканията за гаранции за инвестициите означава само дългосрочен договор за изкупуване на електричеството, което е невъзможно предвид предстоящата либерализация на енергийния пазар.

* Новината е актуализирана с официалната позиция на БЕХ по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
От цялата работа разбираме, че ЧЕЗ досега не са инвестирали в ТЕЦ Варна, за да го приведат в съответствие с изискванията, а не е като да не са знаели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още