IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство вдига прогнозата за икономическия ръст на България

Вместо досега предвиждания ръст от 1,8%, ведомството вече очаква растежът на страната за 2014 г. да достигне 2,1%

11:56 | 04.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовото министерство вдига прогнозата за икономическия ръст на България

Иономическият растеж да достигне 2.1% за настоящата година очаква Министерството на финансите.Новата прогноза на ведомството е по-оптимистична от оценката за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8 на сто, заложена в Бюджет 2014а причината за това са подобрените очаквания на Европейската комисия и Международния валутен фонд за развитието на европейската и световната икономика.

За периода 2015-2017 г. финансовото министерство предрича ускоряване на растежа от 2,6% до 3,4%. Причината за повишения оптимизъм е очакването, че вътрешното потребление в България ще се увеличава благодарение на повишаването на потребителското доверие, възстановяването на пазара на труда и реалното нарастване на доходите на домакинствата.

Припомняме, че прогнозата на МВФ за брутния вътрешен продукт на България за 2014 г. е да постигне растеж от около 1,6%. Европейската комисия също повиши неотдавна прогнозата си за икономическия растеж на България и предвиди през 2014 г., че той ще бъде 1,7%. Очакванията, заложени през есента на миналата година, бяха за ръст от 1,5%.  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)  очаква БВП да нарасне с 1,8%, а Световната банка – с 1,7%.

Друг фактор, който ще задвижи икономиката на страната според МФ, ще са инвестициите. Финансовият министър Петър Чобанов залага за ръст на инвестициите в размер на 3% в рамките на същия период заради капиталовите разходи на правителството.

Очакванията на МФ са, че преките чужди инвестиции ще се стабилизират на нива от леко под 3% от БВП. Ако това равнище бъде постигнато, те ще осигурят пълно покритие на дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

Финансовото министерство продължава да работи по понижаването на бюджетния дефицит. Очакванията са, че до 2017 г. той ще спадне до 0,9% от БВП. Прогнозите за недостиг от 1,5% през 2015 г. и от 1,1% през 2016 г. остават непроменени. Чобанов увери, че към края на февруари дефицитът е по-нисък от този през февруари 2013 г. 

Прогнозата на министерството за безработицата е, че през 2014 г. тя ще се понижи слабо до 12,8%. За февруари статистиката показа, че нивото на безработица се е понижило слабо до 13,1%. МФ разчита, че до 2017 г. равнището на безработицата ще спадне до 10,9%. Причините за по-оптимистичната прогноза са в позитивните очаквания за постепенно засилване на възстановяване на заетостта, подкрепено от по-високото търсене на труд, както и от повишената икономическа активност.

През 2014 г. инфлацията ще остане сравнително ниска под влиянието на очакваната благоприятна конюнктура на международните пазари на суровини, предричат още от ведомството. Очакванията са, че през 2015 г. инфлацията ще се ускори до 2,4%, след което ще се забави до 1,7-1,8% в периода 2016-2017 г. Към края на февруари дефлацията в страната достигна 2,2% на годишна база, след осем поредни месечни понижения на индекса на потребителските цени.

„Очакванията са дефлационната тенденция от началото на годината да бъде преодоляна", увери Чобанов.

Ведомството залага допълнителни 265 млн. лв. за пенсии през 2015 г., като за периода 2015-2017 г. се предвижда заделянето на резерв за социални мерки в размер на 100 млн. лв. годишно за допълнителни великденски и коледни надбавки към пенсиите.

Правителството запазва ангажимента си за повишение на минималната работна заплата. От 1 януари 2015 г. се предвижда тя да нарасне до 380 лв., за да достигне 420 лв. от 1 януари 2016 г. и 450 лв. от началото на 2017 г.

Продължава увеличението на максималния размер на осигурителния доход, като до 2017 г. той ще достигне 3 000 лв., като преди това бъде повишен до 2 600 лв. през 2015 г. и до 2 800 лв. за 2016 г.

След като през 2014 г. бяха заделени 100 млн. лв. за сектора на образованието, то правителството ще запази и тази своя политика през следващите 3 години.

Чобанов обеща още, че през следващата година ще има по-ясно разпределение на средствата по Публичната инвестиционна програма (ПИП) за общините. По думите му това ще се случи успоредно с бюджетната процедура за 2015 г., към която ще бъдат прикрепени и изяснени предварително програмите и проектите за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Съвсем нормално. Общата ситуация в ЕС, която върви към подобрение, е определяща за корекцията. Също и това, че се опитват да не пречат - разбирай, да възстановяват ДДС и да плащат по договорите навреме, което предишното правителство не правеше.Все пак 2% ръст не е нещо кой знае какво. Догодина може и да минем нивата от преди кризата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
И при нас точно по това време беше добре, и се виждаше светлина вече в тунела, от лятото си *** капаците, от както свалиха тока и предизвикаха дефлация, от тогава издърпаха почти 5 млрд. един лев не се е усетил, толкова са компетентни. Но както винаги вървим с по 2 години назад от другия свят, 2 години по-късно дойде кризата, и сега ако всичко е нормално Европа тази година ще е нагоре явно ние поне догодина. Не знам какво да мисля и да говоря вече. Едва ли сме единствените да мислим така, който и да питам казва почти същото, значи още много хора, които просто не са казали са така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
В нашия отрасъл с ръка на сърцето мога да кажа, че миналата година въпреки всички правителствени сътресения първото тримесечие беше къде по-добре.. Тая година ще е година на стъкмистиката, защото особено в провинцията аз очаквам голям спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Това на база не се сещам какво. Цяла година не могат да се изчисти дефлацията, по-скоро да ревизират прогнозата, но за спад, чак пък ръст. Не знам в друга държава ли живея, но ако някой ми каже, че при него или в неговия отрасъл е по-добре ще съм благодарен, и не се шегувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
нови заеми - да, ще разпределятама бюджетен излишък....???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 13
detonator
преди 10 години
Сетиха се...Бавноразвиващи се...Най-вероятно пак ще разпределят бюджетен излишък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
има позивна в съкратен вид, даващ му следствието /не обяснение на процеса/ от очакваното увеличаване на причното предлагане, чрез което печатарите ще се "напънат" да компенсират ПАК всички обратни аргументи /спрямо очаквания резултат/ от реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
тоз побърка ли се?с 8 човека на 4ас намаляват бг граждани и безработицата расте а бвп лети нагоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още