IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Няма вероятност европейските средства да бъдат спрени

България може да приеме еврото едва след като страната постигне устойчив икономически растеж, заяви финансовият министър

15:01 | 04.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Петър Чобанов: Няма вероятност европейските средства да бъдат спрени

Няма вероятност европейските средства да бъдат спрени, а 2014 г. да се окаже нулева по отношение на усвояването на парите от Европа. България пък може да приеме еврото едва след като страната постигне устойчив икономически растеж и провежда политика, която да отговаря на икономическите цикли. В това увери министърът на финансите Петър Чобанов по време на пресконференция за средносрочната бюджетна прогноза на ведомството за следващите три години. Той бе категоричен, че актуализация на Бюджет 2014 няма да има.

„2014 г. няма да бъде нулева по отношение на усвояването на европейските средства. 1,76 млрд. евро трябва да бъдат усвоени през текущата година. Ето защо не можем да говорим за нулева година“, каза Петър Чобанов. Той увери, че преди да стартира новият програмен период, внимателно ще бъдат обсъдени проблемите от предишния. Сценарии, при които се допуска спиране на пари от Европа, не са били обсъждани, заяви Чобанов.

Финансовият министър обеща още тази година да стартират приоритетните направления за новия програмен период. Той бе категоричен, че програмите на Министерството на труда и социалната политика, като например ОП „Човешки ресурси“, ще стартират първо.

„Ресурсите, които трябва да се усвоят през 2014 г. и 2015 г., са значителни, а това допринася за изпълнението на инвестиционната програма на правителството“, добави в тази връзка министърът.

Ще приемем еврото едва след като извършим заложените реформи и икономиката се задвижи. Но това означава постигане на заложените нива на растеж, като той трябва да бъде устойчив и стабилен. Същевременно трябва да провеждаме икономическа политика, която да отговаря на циклите“, отговори Петър Чобанов на въпрос дали в средносрочен план ще приемем еврото. „Прогнозата ни е за намаляване на дисбалансите. Едва след това можем да мислим за приемането на еврото.“

Както стана ясно по-рано, ведомството залага допълнителни 265 млн. лв. за пенсии през 2015 г., като през следващите три години предвижда и допълнителни 100 млн. лв. за великденски и коледни надбавки към пенсиите.

По отношение на пенсионната политика МФ ще продължи да осъвременява пенсиите чрез прилагането на „швейцарското правило“, като по този начин от 1 юли 2015 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 154,50 лв. до 168,50 лв. от 1 юли 2017 г.

За политиката в областта на подпомагането на хората с увреждания и социално включване е предвидено увеличение на месечната добавка за деца с трайни увреждания с 30 лв. до 270 лв. и обезпечаване развитието на професионалната приемна грижа, където размерът на основното месечно възнаграждение на приемните семейства се определя като процент от минималната работна заплата (МРЗ).

Във връзка с въведеното данъчно облекчение за получаващите минимална заплата след подадена данъчна декларация да им бъде връщан данъкът, Чобанов сподели, че „за отстъпката са предвидени по 150 млн. лв. годишно в следващите 3 години“.

По отношение на желанието на правителството да вземе външен заем за около 3 млрд. лв. финансовият министър каза, че МФ ще следи състоянието на международните пазари, преди да предприеме този ход.

„Вчера Европейската централна банка реши да не прави нищо, за да пребори дефлацията. Очакванията ни бяха, че банката ще започне да изкупува активи. По този начин доходността по държавните ценни книжа ще спадне. Ако ЕЦБ беше взела друго решение, ние по-бързо щяхме да емитираме дълга“, разкри финансовият министър.

По думите му тези около 3 млрд. лв. ще бъдат предназначени за рефинансиране на старата емисия от 2002 г, както и на други емисии, чийто падеж настъпва през тази година.

„Независимо от по-ниското номинално ниво на БВП, продължаваме да поддържаме прогнозата си за бюджетните приходи и разходи. Номиналният БВП за 2013 г. е като този за 2012 г. Приходите в бюджета са се повишили с 27,6% през 2012 г., като през 2013 г. увеличихме с един процентен пункт събираемостта - до 28,6%“, каза Чобанов

Той увери, че в следващите години събираемостта на данъчните и осигурителните приходи ще се върне на нивата от преди кризата до малко над 30%, за което ще допринесе основно вътрешното търсене.

Правителството продължава да се бори за намаляването на младежката безработица и на регионалните различия, както чрез Публичната инвестиционна програма, така и чрез 138-те мерки за намаляване на административната тежест. Чобанов каза още, че се предвиждат подобрения на нормативната рамка в посока усвояване приходите в бюджета.

По отношение на предложението за въвеждане на данък върху пустеещите земи Чобанов каза, че решението ще бъде в процес на обсъждане при определяне на данъчно-осигурителната система за следващата година.

„Такъв данък е възможен, но предстои първо дискусия с общините, защото приходите от него ще отиват при тях. Данъкът е непопулярен и затова първо трябва да бъде проведена дискусия. Нещата не бива да се абсолютизират“, призова финансовият министър.

„Пенсиите се вдигат автоматично заради швейцарското правило. То ще се прилага последователно всяка година. Във връзка с станалите компоненти на социалната система – сега повишаваме средствата за деца с увреждания от 240 лв. на 270 лв. Дискусии относно другите компоненти ще има при обсъждането на социалната политика през септември“, отговори Чобанов на въпрос защо само пенсиите растат за сметка на другите социални плащания, като например средствата за майчинство и детските надбавки.

„Социалното измерение ще бъде широко застъпено и ще продължават да се заделят ресурси“, добави още той, като поясни, че голямата дискусия за бюджет 2015 г. тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 1
karadjata
преди 10 години
За сега няма да ги спират, но кога ще ги спрат е въпрос на време, месец два три .....и няма пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Чобанов, че няма да ги спрат е ясно на всички, но по сценарий следва да се правиш на уплашен или обиден, като просто игнорираш сигнала, току виж решили да ти покажат, че са сериозни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Чобански - дай честна мафиотска дума че няма да ги спрат за да потушиш напрежението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
Няма вероятност, докато ги спрат !!! - свободата и полето на избор на спиращите, е над това на уверяващия министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още