IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Бечев: Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен

Резултатите от местните избори в Турция показват, чеЕрдоган остава водещият политик в страната, според експерт

17:34 | 05.04.14 г. 1
Димитър Бечев: Пътят на Ердоган към президентските избори е отворен

Резултатите от местните избори в Турция показват, че Реджеп Ердоган остава водещият политик и заема централно място в борбата за страната, коментира в предаването „Брюксел 1” директорът на софийския офис на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев.  Той подчерта, че големият въпрос сега е „какво следва през август, когато турците за първи път ще гласуват пряко за президент”.

„Въпросът е дали на поста ще остане Абдуллах Гюл, или на него ще седне Реджеп Ердоган, който нееднократно е заявявал, че иска да го направи, но след промяна в Конституцията на страната и трансформирането й от парламентарна в президентска република,” коментира Бечев.

Той допълни, че пътят на страната зависи само от решението на Ердоган в последния момент.  „Ако реши да остане на премиерското кресло, мнозина очакват избори 2 в 1, тъй като за 2015 г. има насрочени парламентарни избори в страната. Това означава още повече противопоставяне, още повече страсти да бушуват,” коментира Бечев.

Той коментира, че един от най-големите парадокси в момента в Турция е, че основният опонент на Ердоган не е в парламента, а движението около Фетхуллах Гюлен, „представено пред медиите и в съдебната власт”.

Бечев посочи, че подобно задкулисно противопоставяне е обяснимо в Турция, „където в момента няма алтернативен опозиционен лидер на Ердоган, няма послание, няма електорална мощ, която може да се противопостави ефективно”.

„Ако движението на Гюлен има политически амбиции, нека да се регистрира като политическа партия и да премери сили с партията на Ердоган на изборите, а да не действа чрез задкулисни канали. Ердоган е авторитарен политик, но се ползва със солидна подкрепа”, коментира още Бечев.

Цялото интервю може да гледате в предаването „Брюксел 1” от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.  В предаването ще видите още и експертни коментари за резултатите от местните избори във Франция.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Не е мое мнение, на еди грък е, а то е, че има сили, които искат да разцепят Турция!На мен лично не ми се вярва, не че няма такива сили, а че е възможно да стане, но знае ли човек!Разделяй и владей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още