IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев номинира Лена Русенова за член на УС на БНБ

Шестгодишният й мандат ще започне да тече от 12 юни 2014 г., когато изтича този на досегашния член на УС Пенка Кратунова

13:37 | 07.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Доц. д-р Лена Русенова. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Доц. д-р Лена Русенова. Снимка: личен архив

Преподавателят в катедра „Финанси” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. д-р Лена Русенова е номинацията на президента Росен Плевнелиев за член на Управителния съвет (УС) на Българска народна банка (БНБ), съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Ако бъде избрана, шестгодишният й мандат ще започне да тече от 12 юни 2014 г., когато изтича този на Пенка Кратунова. Съгласно Закона за БНБ "изборът на нов член на УС се произвежда, съответно назначаването му се извършва, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако до изтичането на мандата изборът, съответно назначаването не бъде осъществено, членът на УС с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор."

Мотивите на Росен Плевнелиев да номинира именно доц. д-р Лена Русенова за длъжността са „нейната професионална квалификация и богат управленски опит, придобити на отговорни постове в национални и международни финансови институции в ключови моменти от най-новата история на страната“.

Всъщност тя вече е била член на УС на БНБ в периода 1996-1997 г. Тогава тя е била и главен икономист на централната банка. Лена Русенова е участвала в изработването и провеждането на паричната политика на БНБ, както и в преговорите с Международния валутен вонд (МВФ), Световната банка и три български правителства по време на финансовата криза в същия период. Работи върху изготвянето на новия Закон за БНБ (1997 г.) и въвеждането на Паричния съвет в България.

Според президента професионалните й качества и опит ще предоставят ценна експертиза, необходима при вземането на решения при пренасянето на най-новите директиви на Европейския съюз (ЕС) в областта на банковия сектор и хармонизирането на политиката на страната с политиката на Съюза относно регулирането на финансовите пазари.

Лена Русенова е магистър по икономика от Московски държавен университет „Ломоносов” в Русия, доктор по икономика с докторска дисертация върху монетаристката концепция за инфлацията и антиинфлационната политика. Специализира в Университета „Джордж Мейсън” в САЩ със стипендия „Фулбрайт“.

Има специализации в Stanford University, Wharton Business School, University of Pennsylvania, Английската банка, МВФ и Световната банка по проблемите на паричната политика, финансовото управление на търговските банки, международните инвестиции, реформите във финансовия сектор, новите методи и политики в областта на макроикономическото управление и икономическия растеж и др. Владее английски и руски език.

От 1991 г. преподава дисциплините „Парична теория и парична политика“, „Европейска парична и финансова интеграция“ и „Европейски икономически и паричен съюз“ в специалностите „Финанси" и „Международни икономически отношения" в УНСС. Ръководи и участва в редица изследователски проекти. Била е член на Специализирания научен съвет по Финанси, счетоводство и контрол при ВАК и заместник-ректор във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в София.

През 1998 г. и 1999 г. отговаря за изследванията и дейността на Мисията на Световна банка в България в областта на макроикономическата и финансова политики.

От 2000 г. до 2005 г. е главен икономист към Европейския институт в София. От 2006 г. до 2012 г. Русенова е главен икономист и програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От 2007 до 2012 г. е член на Икономическия и социален съвет (ИСС), а от 2008 г. е член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел (ЕИСК). Като член на Бюрото на секция „Европейски икономически и монетарен съюз” и член на секция „Единен пазар“, Русенова участва в изготвянето на становищата на Комитета по проблемите на новите финансови регулации, съвременната финансова криза, Банковия съюз, Единния надзорен механизъм, Единния механизъм за преобразуване на банки, Европейския икономически и паричен съюз и други.

Докладчик е на становища върху предложенията на Европейската комисия относно Фондовете за преобразуване на проблемни банки, Европейската рамка за управление на кризи във финансовия сектор, Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки.

До декември 2013 г. е председател на УС на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” в София. Председател е на Настоятелството на Института за икономическа политика (ИИП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
zabluden
преди 10 години
Тази кандидатура като на Димана Ранкова ми изглежда свързана с приятеля на президента Прокопиев.Лена Русенова е била главен икономист на КРИБ когато Прокопиев беше председател,което доста ме съмнява да е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още