IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно с годишен ръст от 9% през февруари

Оборотът нараства за осми пореден месец, като почти всички икономически групи показват растеж

11:51 | 08.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно с годишен ръст от 9% през февруари

Търговията на дребно нарасна за осми пореден месец. Възходящата тенденция, започнала в средата на 2013 г., продължава и през февруари, като дори се ускорява. Ако трендът се запази, в следващите месеци продажбите на дребно ще се върнат на нивата си от преди кризата.

Тенденцията отново е положителна и във втория месец на 2014 г. оборотът в търговията на дребно се увеличи с 1% спрямо януари и с 9,2% в сравнение с февруари 2013 г.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), отнасящи се до продажбите на дребно във всички сектори на икономиката, но без тези на автомобили и мотоциклети. Показателят дава представа за динамиката в търсенето и предлагането на стоки и търговски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната.

В средата на 2007 г. продажбите на дребно се ускориха с цели 25% на годишна база. От тогава обаче потреблението се сви значително. Бледи признаци за възстановяване наблюдавахме в средата на 2011 г. и през отделни месеци на 2012 г., но потреблението пое надолу в началото на 2013 г.

Положителните новини са, че през февруари 2014 г. спрямо същия месец на миналата година оборотът нараства в почти всички икономически групи, следени от националната статистика. По-осезаемо се покачват продажбите чрез поръчки по пощата, по телефона или през интернет, както и продажбите на компютри и мобилни апарати - с по 18,5%.

Една от причините за увеличеното търсене на пощенски услуги е данъчната кампания. Именно това бе причината за силния ръст и през януари, защото един от начините за плащане на налозите, освен по интернет, е именно по пощата. Продажбите в този сегмент най-вероятно ще продължат да се увеличават, имайки предвид наближаващите Великденски и майски празници.

Традиционно в периода преди и след празници домакинствата са по-склонни да правят покупки. Потребителите пък все по-често пазаруват онлайн и поради тази причина можем да очакваме повече стоки, получени по пощата и съответно – повече продажби.

Домакинствата продължават да купуват усилено стоки за дълготрайна употреба. Поради тази причина през февруари продажбите на битова техника и мебели отскочиха с 15,7% в сравнение със същия месец на предходната година. Ръст от 11,9% има и при търговията с фармацевтични и медицински продукти. НСИ регистрира спад от 0,7% на месечна и 1,6% на годишна база единствено при продажбите на автомобилни горива и смазочни материали.

Търговците на дребно върнаха оптимизма си през март. Положителните нагласи на анкетираните от НСИ мениджъри и предприемачи са продиктувани от позитивните очаквания по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца на годината. Недостатъчното търсене и конкуренцията обаче продължават да са основните фактори, които задъхват бранша. Въпреки това прогнозите са, че и през март оборотът в търговията на дребно ще продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Искам да чуя мнение на коментиращи ако може, но някой който реално работи в посочените отрасли, защото моите наблюдения (поне за моя регион) са точно обратните на посочената статистика. Може ножицата между регионите да се е разрастнала още, което доста ме притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Ръстове в търговията на дребно, в промишлеността, в строителството. Добри данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
slavkovrr
преди 10 години
На теб ти разсте фантазията, както и на другите.Точка по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
При Станишев всичко почва да расте, а при ДС мутрата от СИК - и *** от 18 г. възраст, ББ, както и при ДС комунягата от 7-мо ЦвЦВ, всичко пропадаТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още