IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде поема енергийната политика на Европа?

Целите, поставени до 2020 г., изглеждат прекалено оптимистични, твърди Иванка Диловска

20:44 | 08.04.14 г. 5
Накъде поема енергийната политика на Европа?

“Европа забуксува по нисковъглеродния път и целите, които си постави до 2020 г., вече изглеждат прекалено оптимистични” заяви в предаването Investbook на Bulgaria On Air председателят на управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт Иванка Диловска.

По думите ѝ дискусията, свързана с енергийната политика на Европейския съюз (ЕС) до 2030 г., е изключително актуална, защото изпълнението на поставените преди цели е създало множество рискове и е застрашило конкурентоспособността на европейската индустрия.

Според Диловска в Европа се борят две крайни позиции. Едната е на хората, които показват по-ясна екологична загриженост. Те твърдят, че целта от 40% намаляване на парниковите газове е отстъпление от политиката на Европа, а липсата на задължителни национални цели за ВЕИ също е грешка. От своя страна европейската индустрия твърди, че целите са прекалено амбициозни и създават риск Европа да загуби част от своята конкурентна сила.

В момента се оформя компромисен вариант, който предполага задължително оставане на целта от 40% намаляване на емисиите, но тя ще бъде постигната по по-свободен път, без поставянето на задължителни национални цели. Освен това се очертава и трета стъпка, свързана с това нисковъглеродното развитие да се прави с непрестанни оценки на въздействието на екологичната политика върху конкурентоспособността на индустрията, уточни Диловска.

Според експерта по енергийна политика Славчо Нейков като страна-членка на ЕС България трябва да има много активна позиция във формирането на енергийната политика на съюза. Във връзка с трите основни цели, които са заложени в енергийната политика на ЕС до 2030 г., но предстои да бъдат приети официално, експертът заяви, че очаква много скоро да започне активна вътрешна дискусия в страната. По думите му тя трябва да е свързана с конкретните стъпки за реализацията на тези цели.

По темата за зелената енергия Диловска уточни, че България е избрала най-скъпия път за изпълнението на целите си, свързани с възобновяемата енергия. Според експерта вина за това носят единствено политиците, които са вземали толкова рискови решения, които сега водят до голяма финансова тежест върху потребителите.

Диловска и Нейков виждат реална възможност за България в газификацията.

“До момента можехме да имаме 30% газифицирани домакинства. Ако това се беше случило, щяхме всяка година да имаме икономия на над 1 млрд. лева енергийни разходи”, коментира Диловска. Според нея това би довело до много по-чист въздух и по-малко въглеродни емисии.

“Не направихме сигурни диверсифицирани газови доставки, оставихме цените на електроенергията да са най-ниските в Европа, а сега именно те създават дрязги между енергийните компании”, уточни тя. По думите ѝ всичко това е довело до момент, в който потребителите предпочитат да се отопляват на ток, а не на газ.

Нейков смята, че природният газ е подценен на национално равнище, а вниманието е насочено към големите инфраструктурни проекти с международен елемент. Той е категоричен, че дружествата, занимаващи се с битова газификация, са очаквали съдействие от държавата, но не са получили такава.

“Не знам дали сме в колапс, но отиваме към хаос, което е по-лошо”, коментира Диловска. Според нея ДКЕВР се вживява в ролята на стражар, приемайки частните компании за апаши. Според експерта, ако лицензите на ЕРП-тата бъдат отнети, крайните потребители ще пострадат изключително много.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
30 % газифициране на жилищата е също толкова осъществима идея колкото санирането на жилищните блокове И двете идеи са несъвместими с националния характер на българите За съжаление Може би държавата трябва да направи друг план за тези дейности защото тези неща трябва да бъдат направени Рано или късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Токът трябва да е безплатен в 21 век! Не говорим за комунизъм говорим за реализъм!Тесла е казал и доказал, че всичко край нас е енергия! Но важното е да не искаме ток от фотоволтаиците на политиците и техните подставени лица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Европа забуксува по нисковъглеродния път и целите, които си постави до 2020г"Коя е Европа и къде е - ние ТАМ ли сме? ДА - какво правим ТАМ където САМО се изпълнява и наказва? => сме луди, *** или излъгани! (1) НЕ - за кой ТАМ е валидно обратното? => (1)Кой и поставя целите - бог ли? ДА - къде е той? - иначе => (1) НЕ - защо целите са неотменни, щом се избират нови политици и при константно влошаваща се среда, БИ трябвало да се менят и целите? => (1)Те /целите/ променят ли се? ДА - нека видим една променена? - ако няма => (1) НЕ - тогава защо ги следваме - в концлагер ли сме? => (1)От политиците които ни подават да избираме какво зависи - нищо ли? ДА - защо ги избираме? => (1) НЕ - нека променят нещо заложено от друг /напр. предните/, така че да се промени поне 1 цел - защото не може при константно влошаваща се среда, целите да са неотменни => (1)Ти била ли си там когато са и поставяли тези цели? ДА - била си при БОГ ли? => (1) НЕ - провеждаш лъжата ли? => (1)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Иванке айде оди си дома да си гледаш унуците и не давай акъл за неща които не разбираш.Оставили били цените ниски!!!!!!!Ти кърпел знаеш ли какво е?И как мое ти се стовари по главата?Я озаптете айдуците от ерепетата и не се правете на умрели лисици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 10 години
Иванке айде оди си дома да си гледаш унуците и не давай акъл за неща които не разбираш.Оставили били цените ниски!!!!!!!Ти кърпел знаеш ли какво е?И как мое ти се стовари по главата?Я озаптете айдуците от ерепетата и не се правете на умрели лисици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още