IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители от НКЖИ настояват за незабавно увеличение на заплатите

Заетите в компанията за жп инфраструктурата и синдикатите настояват за подписване на нов колективен трудов договор

20:18 | 08.04.14 г. 3
Служители от НКЖИ настояват за незабавно увеличение на заплатите

Служители от експлоатацията в Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) се събраха пред централата ѝ в София с настояване да получат увеличение на заплатите си веднага, съобщава БНТ.

Според изчисленията на КНСБ и КТ “Подкрепа” недоволстващите представляват 80% от служителите в компанията. Те поискаха спешно подписване на нов колективен трудов договор, тъй като старият вече е изтекъл.

Железничарите твърдят, че през последните пет години заплатите им са нараснали едва с 5 на сто, а на администрацията - с близо една трета. Сега ръководството им е предложило индексиране, но намалило бонусите и така отново оставали със същите доходи.

Работниците предупредиха, че може да се възползват от вратичка в закона, която блокира възможността за радикални протести в БДЖ, но не важи за НКЖИ.

“Не е необходимо да участваме 12 хил. души в това нещо, можем да участваме единици в него и цялата държава няма да има движение и икономиката би трябвало да е блокирана“, коментира пред камерата Марио Нинов от групата за преговори за нов колективен трудов договор, избягвайки думата „стачка“.

Изпълнителният директор на компанията за жп инфраструктурата Милчо Ламбрев увери, че е щяло да има по-голямо увеличение, ако компанията можела да използва парите от инфраструктурните такси, а да не разчита на замразената държавна субсидия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
raitchev
преди 10 години
А дали... не може да приватизираме БДЖ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Нее е в това въпроса! Пита се отде пари? Бизнеса умира съвсем! Банките и тъпите политици го убиват всячески, източват всеки който работи с данъци и такси разни химикономисти и после кво? Самоубийства и пътя е към гладна война! Ще ядем тлъсти банкери един ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
А дали ще доживеем времето, когато София-Бургас ще се пътува за 3ч примерно???С влак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още