IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пирамида ли е била платформата за биткойни Mt Gox?

Японската борса е била управлявана от структура, в която служителите и авоарите са били разпределени в няколко различни фирми

11:41 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пирамида ли е била платформата за биткойни Mt Gox?

В края на февруари един от доскорошните лидери в търговията с биткойни – MtGox, неочаквано за мнозина, но може би логично предвид обстоятелствата, обяви фалит. Собствениците на платформата заявиха, че са били ограбени с дигитални пари на обща стойност над половин милиард долара спрямо тогавашните цени.

Новината вероятно не бе особена изненада с оглед на ситуацията от седмиците преди обявяването на неплатежоспособността. Mt Gox претърпя редица проблеми, в това число и изчезване от уеб пространството. Въпреки сътресенията обаче цената на виртуалната валута запази относителна стабилност на останалите конкурентни борси.

Крахът на една от най-популярните платформи за обмен на дигиталните пари накара много анализатори да поразмишляват по-детайлно относно бъдещето на криптовалутите. Логично в подобни ситуации на сцената се появи дълго обсъждания въпрос с регулациите, които винаги чукат на вратата във времената на кризи.

Реакция очаквано имаше и от разследващите органи. Швейцарската частна разузнавателна организация Competitive Corporate Intelligence AG (CCI) проведе щателен анализ по случая. Разследването, което започна в края на февруари, се базираше на интернет инструменти за анализ чрез публично достъпни източници – т. нар. Open Sourse Inteligence (OSINT).

От компанията изтъкнаха пред Investor.bg, че конкретната причина за възникването на подозренията е частен случай на служител на CCI. След кратко проучване засегнатият от фалита на Mt Gox пазарен участник е установил, че има множество подобни на неговия случаи и компанията е решила да задълбочи разследването.

Според анализа борсата за търговия с криптовалутата е била управлявана от структура, в която служителите и авоарите са били разпределени в няколко различни фирми. Mt Gox пък е изпълнявала ролята на координатор между тях по примера на добре познатите пирамидални организации, които целят измама на клиентите си.

Експертите на CCI са се фокусирали и върху предполагаемо участие на някои банки в аферата. Разследващите органи бързо са установили, че парични трансфери, които са били извършени чрез няколко различни банки, не са достигнали до сътоветните клиентски сметки в системата на Mt Gox.

Анализът повдигна и въпроса дали отделни банки в страни като Полша, Япония, Швейцария, Германия, САЩ, Канада и Великобритания не са имали предварителна информация за финансовото състояние на Mt Gox доста преди откриването на самата процедура по несъстоятелност.

Събраната от CCI информация чрез OSINT дава основания на разследващите да смятат, че някои от банките са се държали некоректно към своите клиенти. В някои от случаите разследващата компания дори подозира, че определени банкови институции умишлено са укрили информация от своите клиенти.

"В интерес на самите банки е да разкрият всяко нарушение в рамките на тяхната организация. Именно затова очакваме тези банки да ни съдействат и да помогнат на своите клиенти да намерят поне част от техните липсващите средства", заяви главният анализатор в CCI Амит Щайнхарт.

Припомняме, че през март японска борса спечели временна защита от фалит в САЩ, след като тексаски съд се съгласи да защити активите на дружеството като спре временно две заведени в страната съдебни дела. Мярката ще бъде в сила, докато бъде даден ход и на производството по несъстоятелност в Япония.

Също през третия месец Mt Gox откри 200 000 забравени биткойна само седмица, след като платформата за търговия с виртуалната валута обяви фалит. Новината провокира нова вълна от коментари дали неплатежоспособността на платформата всъщност не е инсценирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още