IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: ЕЦБ може да обмисли изкупуване на активи

То няма да бъде количествено, както в САЩ, а ще се базира на цената, посочи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

14:12 | 14.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беноа Кьоре: ЕЦБ може да обмисли изкупуване на активи

Европейската централна банка може да разгледа възможността за изкупуването на активи като вариант за задържането на лихвите на ниско ниво в дългосрочен план, заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре. Това е поредният знак на банката, който показва, че тя е готова на сериозни мерки в опита си да предотврати задържането на инфлацията в еврозоната под опасно ниските равнища за прекалено дълго време, пише MarketWatch.

„При положение, че се наложи вливане на пари в системата, би било разумно да се имат предвид и други мерки, целящи понижаването на срочната премия (допълнителната доходност, която инвеститорите изискват върху дългосрочните ценни книжа, б. ред.). Тук целенасоченото изкупуване на активи се намесва като инструмент на монетарната политика“, отбеляза Кьоре в свой коментар за конференцията на Международния валутен фонд (МВФ).

Проблемът пред ЕЦБ и другите водещи централни банки обаче е как да стимулират икономиката при равнища на лихвите, близки до нулата. Основната лихва на ЕЦБ е 0,25%, като тя може да бъде понижена дори още, макар и с малко. Тя беше оставена на рекордно ниското си ниво на месечното заседание на банката, въпреки че инфлацията в еврозоната от 0,5% е далеч под целта на ЕЦБ за инфлация от малко под 2%. Банката също така заяви, че е 24-членният Изпълнителен съвет е единодушен относно готовността ѝ да прибегне до нетрадиционни мерки, ако това се налага.

„Въпросът е дали покупките на активи ще бъдат подходящият нетрадиционен инструмент. И в случай, че заключим, че това е така, тогава на преден план излиза това как да приложим тази политика, така че тя да е от полза и да не излиза от рамките на мандата ни“, добави икономистът.

Уставът на ЕЦБ не ѝ позволява да финансира правителства, но това не включва изкупуването на държавни облигации. Тази мярка обаче бива усложнена от обстоятелството, че в еврозоната има 18 различни облигационни пазара и избирането на една държава пред друга може да се създаде трудности.

Някои банкери, като гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни, изразиха мнение, че ако ЕЦБ реши да започне да прави покупки на ценни книжа, то тя трябва да се насочи към обезпечени с активи такива.

„Покупките на активи в еврозоната няма да бъдат количествени, а на база на цената“, коментира Кьоре. Това ще разграничи европейската програма от количественото улесняване, което описва прилаганите от Федералния резерв на САЩ, Японската централна банка и Английската централна банка програми.

„На практика покупките ще са на база на лихвите по падежите, които са най-важни за инвестициите на бизнеса и потреблението на домакинствата. В еврозоната това следва да е средносрочният до дългосрочният участък от кривата на доходността“, каза той.

Още за ЕЦБ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Основните действия на Е Ц Б са да мисли и да говори Но никакви конкретни действия В резултата на това Европа се приближава към дефлация Еврото е необяснимо силно и съсипва износа на Европа Ръста на икономиката ще бъде анемичен и по-слаб от икономиките на С А Щ Великобритания Япония Канада и Австралия Но Е Ц Б продължава да мисли Това се казва нерешителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още